445
Το σχέδιο που συνοδεύει το δημοσίευμα της Le Parisien για τη Λαϊλά δείχνει άκρες με τον τζιχαντισμό | Le Parisien

Γαλλία: Γιατί η 18χρονη Λαϊλά ήθελε να ανατινάξει εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 09:20
Το σχέδιο που συνοδεύει το δημοσίευμα της Le Parisien για τη Λαϊλά δείχνει άκρες με τον τζιχαντισμό
|Le Parisien

Γαλλία: Γιατί η 18χρονη Λαϊλά ήθελε να ανατινάξει εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 09:20

Μωρό παιδί δεν τη λες, αν υπολογίσεις την ηλικία της τουλάχιστον – στα 18 τους χρόνια άλλες γυναίκες είναι ήδη εργάτριες ή μάνες ή φοιτήτριες. Η Λαϊλά όμως ήταν κλεισμένη στο δωμάτιό της, απομονωμένη από την οικογένεια, παγιδευμένη στο Ιντερνετ, φαντασιόπληκτη, με ροπή στη βία.

Πρόκειται για μία μουσουλμάνα, μαροκινής καταγωγής, από τη μικρή γαλλική πόλη Μπεζιέ, κοντά στο Μονπελιέ. Στην ευρύτερη μεσογειακή περιοχή (Μασσαλία και περίχωρα) ζουν με φυσιολογική κοινωνικότητα και εργάζονται για το μεροκάματο εκατομμύρια άλλοι μετανάστες ή γόνοι μεταναστών από το Μαγκρέμπ, οι περισσότεροι υπήκοοι Γαλλίας, όπως και η κοπέλα.

Η Λαϊλά συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία προτού ανατινάξει την εκκλησία και το εκκλησίασμα. Το παραδέχθηκε και η ίδια: «Ηθελα να βάλω αυτήν τη βόμβα στην εκκλησία» είπε με κυνισμό στο παριζιάνικο Μέσο Le Parisien που φιλοξενεί κατ’ αποκλειστικότητα ρεπορτάζ και δηλώσεις της.

Στις 8 Απριλίου κατηγορήθηκε από τη γαλλική Δικαιοσύνη ότι είχε σχεδιάσει βίαιες ενέργειες μέσα σε εκκλησίες. Δυνητική τρομοκράτισσα λοιπόν, με υπόβαθρο όχι κάποια ακραία ιδεολογία ή ερμηνεία θρησκευτικής πίστης, αλλά τη ροπή της στο έγκλημα. Αν δώσουμε βάση στις δηλώσεις της, είναι ένα χαμένο πλάσμα, «ερωτευμένο με τη βία». Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Αφού δεν μετράμε πτώματα, ας προβληματιστούμε σχετικά με το προφίλ της, αφού είναι ίδιο με άλλων νέων, κατοίκων δυτικών χωρών. Μετά τον ηλεκτρονικό εντοπισμό της (με τη βοήθεια της μαροκινής αστυνομίας, σημειωτέον), οι Γάλλοι βρήκαν στο δωμάτιό της ενδιαφέρον υλικό: εγχειρίδια πυροτεχνουργών, περί κατασκευής εκρηκτικών βομβών, και ένα μαχαίρι με μακριά λεπίδα.

Η Parisien επικεντρώνει στα βασικά σημεία, όπως λέει: οικογενειακές δυσκολίες, σταδιακή απομόνωση στο δωμάτιο, ελάχιστη σχέση με τη μάνα και με τις αδελφές της, εγκατάλειψη του σχολείου, αεργία. Μετατόπιση του κόσμου αποκλειστικά στο Ιντερνετ. Λόγω του θρησκεύματος, πιθανολογούνται επαφές με τζιχαντιστές στην Τουρκία ή στη Συρία.

Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε την έλξη της Λαϊλά από τη δύναμη του θανάτου: βρέθηκαν μία μεγάλη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις σφαγές που κατά διαστήματα έγιναν στις ΗΠΑ –σφαγές τύπου Κολουμπάιν-, αλλά και φωτογραφίες αποκεφαλισθέντων από τον ISIS, φωτογραφία του ακέφαλου πτώματος του καθηγητή Πατί, σημειώσεις με αναφορές στον αντισημιτισμό.

Επειδή εντοπίστηκαν και χημικές ουσίες, πιθανολογείται και η κατασκευή άλλου τύπου βομβών. Το ξετίναγμα του μικρόκοσμου της Λαϊλά, ο οποίος μάλλον απλώνεται σε πολλά πεδία… εκρηκτικού ενδιαφέροντος, συνεχίζεται.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, λέει η Parisien, είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των ενδιαφερόντων της Λαϊλά: η πρόκληση βλάβης στον κόσμο. Και μας διαφωτίζει ακόμη περισσότερο. Η ίδια το ομολογεί, λέει: «Δεν με νοιάζει ο ‘ιερός πόλεμος’ ή ο ναζισμός, αυτά είναι απλά προσχήματα για να δικαιολογηθεί η βία».

Το γαλλικό κράτος ασφαλώς θα ερευνήσει αν πρόκειται για μπλόφα που σκοπό της έχει τη συσκότιση της υπόθεσης και την αποσύνδεσή της από τον τζιχαντισμό. Οι Μαροκινοί πάντως, πληροφορίες διασυνδέσεών της μεταβίβασαν στο Παρίσι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...