583
Νέο Δελχί: Οι νεκροί από τον κορονοϊό καίγονται στους δρόμους αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος στα κρεματόρια | REUTERS/Amit Dave/File Photo

«Μαύρη» ημέρα στην Ινδία: Πάνω από 2.000 νεκροί και σχεδόν 300.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 11:06
Νέο Δελχί: Οι νεκροί από τον κορονοϊό καίγονται στους δρόμους αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος στα κρεματόρια
|REUTERS/Amit Dave/File Photo

«Μαύρη» ημέρα στην Ινδία: Πάνω από 2.000 νεκροί και σχεδόν 300.000 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 11:06

Σε απελπιστική κατάσταση έχει οδηγήσει την Ινδία η πανδημία του κορονοϊού. Η χώρα κατέγραψε την Τετάρτη πάνω από 2.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και σχεδόν 300.000 κρούσματα. Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς στον κόσμο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς μόνο στις ΗΠΑ —όπου καταγράφηκαν 297.000 μολύνσεις τον Ιανουάριο– έχει σημειωθεί υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.023 ασθενείς με Covid-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 182.553 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ταυτόχρονα, καταγράφηκε ρεκόρ εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 295.041 σε 24 ώρες και συνολικά 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί.

Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν πολλά δημοσιεύματα που αποτυπώνουν μια φριχτή πραγματικότητα: οι Αρχές αναγκάζονται να καίνε τους νεκρούς από κορονοϊό στα πεζοδρόμια, αφού αυτοί δεν χωρούν στα κρεματόρια (εδώ).

Άνδρες με προστατευτικές στολές παρευρίσκονται σε κρεματόριο για την κηδεία συγγενή τους που έχασε τη ζωή του εξαιτίας του κορονοϊού, στο Νέο Δελχί

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες το βράδυ, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα και σοβαρότερη υγειονομική κρίση, καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα. Τα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκατομμύρια.

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, ο κ. Μόντι αναγνώρισε ότι η Ινδία των 1,3 δισ. κατοίκων δίνει «για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη».

«Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες» προτού «έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας», είπε.

Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μαζικές συναθροίσεις: εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γάμους, σε αθλητικές οργανώσεις.

Η Ινδία, με τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα και τον υπερπληθυσμό, πλέον μετατρέπεται σε επίκεντρο της πανδημίας, με το  σύστημα υγείας της είναι σε τραγική κατάσταση, εξαιτίας του φονικού ιού, από τον οποίο έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου, η παραγωγή απαραίτητων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της Covid-19 έχει επιβραδυνθεί έως και ανασταλεί σε ορισμένα εργοστάσια, όπως και η παραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση.

Συγγενείς σε απόγνωση είναι συχνά αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο. Η πλατφόρμα WhatsApp έχει πλημμυρίσει από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Νέο Δελχί, Αρβίντ Κεϊτζιβάλ, ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση την Τρίτη αφού η σύζυγός του διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ανέφερε μέσω Twitter ότι ορισμένα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δεν διαθέτουν πλέον παρά «μερικές ώρες» αποθεμάτων οξυγόνου.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα αποθέματα αρκούν για 8 έως 24 ώρες στα δημόσια νοσοκομεία και μόλις για 4-5 σε ορισμένα ιδιωτικά. Στην ιδιωτική κλινική Apollo, στο Νέο Δελχί, το προσωπικό έκανε λόγο για «τρελή νύχτα»: το οξυγόνο εξαντλήθηκε προτού έρθουν προμήθειες –δύο δεξαμενοφόρα φορτηγά– τα μεσάνυχτα. Πλέον, τα αποθέματα αρκούν για 12-14 ώρες. Από την επάρκεια οξυγόνου εξαρτάται η ζωή 200 ασθενών, μόνο σε αυτή την κλινική.

Σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με COVID-19.

Οι ΗΠΑ προτρέπουν πλέον να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ινδία, ακόμη και από ανθρώπους που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ενώ η Βρετανία προσέθεσε τη χώρα στην «κόκκινη λίστα» της. Χονγκ Κονγκ και Νέα Ζηλανδία έχουν αναστείλει τις πτήσεις από την Ινδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...