177
Φωτογραφία Αρχείου από συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας | REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Γερμανία: Πράσινο φως από το Συνταγματικό Δικαστήριο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 13:50
Φωτογραφία Αρχείου από συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας
| REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Γερμανία: Πράσινο φως από το Συνταγματικό Δικαστήριο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 13:50

Πέρασε έναν μεγάλο σκόπελο το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε, την Τετάρτη, την προσφυγή κατά του μηχανισμού δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού χρέους.

«Μία συνοπτική εξέταση δεν αναδεικνύει ισχυρή πιθανότητα παραβίασης» του θεμελιώδους νόμου, εξηγεί στην ιστοσελίδα του το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μπλόκαρε στα τέλη του Μαρτίου την διαδικασία της επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Το δικαστήριο θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος επί της ουσίας, αλλά απορρίπτει το αίτημα επείγουσας διακοπής της διαδικασίας επικύρωσης.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο Μπεντ Λούκε, ένας γερμανός πρώην εθνικιστής («Εναλλακτκή για τη Γερμανία») και νυν «φιλελεύθερος συντηρητικός» πολιτικός και οικονομολόγος με την αιτιολογία ότι παραβιάζεται ο γερμανικός νόμος (το Σύνταγμα) όταν η Γερμανία αναλαμβάνει χρέος τρίτων, αλλά και ότι καταπατώνται οι ευρωπαϊκές συνθήκες όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση δανείζεται στο όνομα όλων των χωρών της (πλουσίων και φτωχών).

Καθώς η εκταμίευση των κεφαλαίων για κάθε χώρα κινδύνευε να καθυστερήσει ακόμα και ένα χρόνο, λόγω της προσφυγής, η γερμανική κυβέρνηση, είχε ζητήσει με τον τρόπο της από το δικαστήριο να μην κωλυσιεργήσει και να αποφανθεί «πολύ γρήγορα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...