«Φουρτουνάκηδες» και «Βροντάκηδες» στην Ευρωλίγκα
«Φουρτουνάκηδες» και «Βροντάκηδες» στην Ευρωλίγκα
Το είχαμε σχεδόν δεδομένο, ότι ο τελικός της «αραβικής» Ευρωλίγκας δεν θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ή… Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Στις τρεις πρώτες συνευρέσεις τους σε Final-4 (1994, 1995, 2009), μόνο ένας από τους δύο γίγαντες του ελληνικού μπάσκετ μπορούσε να διεκδικήσει το τρόπαιο – οι ομάδες από την ίδια χώρα έπαιζαν αντίπαλες στον ημιτελικό. Το 2012 προκρίθηκε ο Ολυμπιακός και το σήκωσε. Πέρυσι, ο Παναθηναϊκός και το σήκωσε. Αλλά τώρα…
Τώρα θα απολαμβάναμε, επιτέλους, έναν «ελληνικό» ευρωπαϊκό τελικό. Για πρώτη φορά, όχι μόνο στα χρονικά της πορτοκαλί μπάλας, αλλά οποιουδήποτε ομαδικού σπορ. Τουλάχιστον, έτσι νομίζαμε. Δυστυχώς, δεν το πίστευαν μόνο οι οπαδοί, αλλά και οι δύο ομάδες. Οι «Φουρτουνάκηδες» και οι «Βροντάκηδες» του μπάσκετ εστίασαν στην αιώνια βεντέτα τους, και δεν μέτρησαν σωστά τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν για να φτάσουν στη «μητέρα των μαχών».
Ναι, ο Ολυμπιακός ήταν -στα χαρτιά- το φαβορί για την Κούπα. Ηταν η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, στα πλέι-οφ απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης των τριών διαδοχικών τελικών, και ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε όλους τους παίκτες του στη διάθεσή του. Ναι, ο Παναθηναϊκός ήταν (θεωρητικά) πιο δυνατός από τον περσινό πρωταθλητή Ευρώπης. Ο Αταμάν δήλωνε σίγουρος ότι «θα πάρουμε ακόμη μια Ευρωλίγκα». Αλλά στο Αμπου Ντάμπι δεν έπαιζαν μόνοι τους.
Οι υποτιθέμενοι «κομπάρσοι» του τουρνουά αποδείχθηκαν πολύ μεγαλύτεροι μπελάδες, απ’ όσο οι ομάδες μας φάνηκε να πιστεύουν. Οι «Αιώνιοι» έπρεπε να το περιμένουν.
Η Φενέρμπαχτσε είχε… δείξει τα δόντια της και όταν επισκέφθηκε το ΟΑΚΑ – ο Παναθηναϊκός τη νίκησε με πολύ μεγάλη δυσκολία. Πριν από λίγο καιρό το ρόστερ της ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ ο Σάρας Γιασικεβίτσιους ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής της σεζόν.
Η Μονακό ήταν ο χειρότερος αντίπαλος που θα μπορούσε να βρει μπροστά του στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός, ο οποίος εκ κατασκευής υποφέρει απέναντι σε τόσο «αθλητικές» ομάδες. Στο προηγούμενο ραντεβού της με τον Ολυμπιακό, τον είχε νικήσει στο ΣΕΦ. Και όλοι γνωρίζουν ότι ο Βασίλης Σπανούλης έχει τον τρόπο να παίρνει από τους παίκτες του το… 101%.
Στη συνέντευξη Τύπου για το Final-4, την περασμένη Πέμπτη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρωτήθηκε αν είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζει τον Σπανούλη ως παίκτη, ή ως προπονητή. «Το πιο δύσκολο είναι να τον έχεις αντίπαλο ως παίκτη», απάντησε εκείνος. «Ως προπονητής, είναι η πρώτη του χρονιά σε αυτό το επίπεδο». Μάλλον, τον υποτίμησε. Αν και σχετικώς άπειρος στη νέα του καριέρα, ο «V-Span»… παρέδωσε σεμινάριο στη διαχείριση του αγώνα, αχρηστεύοντας την «επιθετική μηχανή» του Ολυμπιακού και εξουδετερώνοντας τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο «σοκαριστικός» αποκλεισμός του γκραν-φαβορί έφερε την υπογραφή του θρυλικού πρώην αρχηγού των «ερυθρολεύκων».
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, δημιουργώντας στους εαυτούς τους αφόρητη πίεση, η οποία τους γονάτισε. Ενας στατιστικός δείκτης μαρτυρά τη νευρικότητα που τους κατείχε στους χθεσινούς (23/5) ημιτελικούς. Κατέγραψαν, και οι δύο, περισσότερα λάθη, παρά ασίστ: 10-12 ο Παναθηναϊκός, 10-14 ο Ολυμπιακός.
Ο Παναθηναϊκός ήθελε τη δεύτερη διαδοχική του Κούπα για να στείλει (κυρίως στον Ολυμπιακό) ένα μήνυμα παντοδυναμίας. Ο Ολυμπιακός πνίγηκε στο άγχος επειδή τις τρεις προηγούμενες σεζόν επέστρεψε από το Final-4 με άδεια χέρια. Δεν μπορούσε να επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να… γελάει εις βάρος του. Καλοδεχούμενο θα ήταν το όγδοο «αστέρι» για τον Παναθηναϊκό, ή το τέταρτο για τον Ολυμπιακό, αλλά όταν η κατάκτηση του τροπαίου γίνεται εμμονή, το βάρος είναι αβάσταχτο. Διόλου τυχαία, οι περισσότεροι θρίαμβοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού ήρθαν όταν έπαιζαν στα Final-4 ως «αουτσάιντερ».
Η ιστορική βραδιά που προσδοκούσαμε, αναβάλλεται επ’ αόριστον. Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός της Κυριακής θα είναι ένα ντέρμπι «της παρηγοριάς», για την τρίτη θέση. Και οι τελικοί του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ, που θα αρχίσουν στις 30 του μήνα, απέκτησαν αίφνης τεράστιο ενδιαφέρον.
Στον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκας, ο αγαπημένος των «Πράσινων», Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, θα επιδιώξει να ανέβει στο θρόνο της Ευρώπης για πρώτη φορά ως προπονητής, έπειτα από πέντε αποτυχημένες απόπειρες. Ο αγαπημένος των «Κόκκινων», Βασίλης Σπανούλης, να κατακτήσει το τρόπαιο στη rookie σεζόν του ως head-coach στην Ευρωλίγκα, με μια ομάδα την οποία ανέλαβε πριν από μόλις έξι μήνες. Ο μπασκετμπολίστας – φαινόμενο ετοιμάζεται να γράψει ιστορία και ως προπονητής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
