951
Δακρύζει για τα θύματα της επίθεσης η πριγκίπισσα της Σουηδίας, Βικτώρια δίπλα στον πρίγκιπα Ντάνιελ | Torstein Boe/NTB Scanpix via Reuters

Αντιμέτωπος με απέλαση ήταν ο δράστης της επίθεσης στη Στοκχόλμη

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 06:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/04/17 14:55
Δακρύζει για τα θύματα της επίθεσης η πριγκίπισσα της Σουηδίας, Βικτώρια δίπλα στον πρίγκιπα Ντάνιελ
|Torstein Boe/NTB Scanpix via Reuters

Αντιμέτωπος με απέλαση ήταν ο δράστης της επίθεσης στη Στοκχόλμη

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 06:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/04/17 14:55

Αντιμέτωπος με απέλαση ήταν ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε στη Στοκχόλμη το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για τον Ραχμάτ Ακίλοβ, 39χρονο Ουζμπέκο, που συνελήφθη από τις Αρχές κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης και ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε το φορτηγό πάνω σε πλήθος σε πεζόδρομο της Στοκχόλμης. Ο ίδιος είχε καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραμονής στη Σουηδία, η οποία όμως απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2016.

Εκτοτε ο Ακίλοβ αναζητούνταν από τη σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης. Οταν τον εντόπισαν τον Δεκέμβριο του 2016, οι αρχές του έδωσαν τέσσερις εβδομάδες για να εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά από τότε εκείνος εξαφανίστηκε και η αστυνομία τον αναζητούσε. Οπως ενημέρωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας την Κυριακή, ήταν γνωστό ότι ο 39χρονος είχε εξτρεμιστικές πεποιθήσεις, ενώ ο ίδιος φέρεται να είχε εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικού Κράτους.

Σε άλλες τρεις συλλήψεις προχώρησαν οι σουηδικές Αρχές, με τον εντοπισμό τριών ατόμων που φέρεται πως συνδέονται με τον δράστη της επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.

2017-04-09T082647Z_1184639588_RC1356CFA710_RTRMADP_3_SWEDEN-ATTACK
Δύο γυναίκες τοποθετούν λουλούδια σε αστυνομικό όχημα, κοντά στο πολυκατάστημα όπου σημειώθηκε η επίθεση (REUTERS/Philip O’Connor)

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων στη δημόσια τηλεόραση SVT την Κυριακή, η αστυνομία ανακρίνει συνολικά επτά υπόπτους. Ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις. Πάντως τόνισε ότι «υπάρχει ισχυρό αποδεικτικό υλικό» ότι ο άντρας από το Ουζμπεκιστάν ήταν ο οδηγός του φορτηγού. Ο συλληφθείς φαίνεται να έδρασε μόνος του, χωρίς οι αστυνομικές αρχές να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι υπάρχουν συνεργοί του.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σουηδίας δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ο συλληφθείς ήταν στο «ραντάρ» των Αρχών πριν από λίγο καιρό. «Ο ύποπτος δεν ήταν στους τελευταίους φακέλους μας, αλλά υπήρξε νωρίτερα», δήλωσε ο Αντερς Τόρνμπεργκ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στο φορτηγό, που οδηγούσε ο δράστης, βρέθηκαν εκρηκτικά τα οποία, όμως, δεν πυροδοτήθηκαν. Ετσι οι αρχές εξετάζουν το σενάριο ο Ουζμπέκος να σχεδίασε επίθεση αυτοκτονίας με σκοπό να ανατινάξει το εμπορικό κέντρο.

2017-04-09T094754Z_2125367779_RC17633E26B0_RTRMADP_3_SWEDEN-ATTACK
Λουλούδια, κεράκια και μηνύματα στη μνήμη των νεκρών (TT News Agency/Jessica Gow via REUTERS)

Το μεσημέρι της Παρασκευής ένα φορτηγό εισέβαλε σε πεζόδρομο στο κέντρο της Στοκχόλμης, έπεσε πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος και παρέσυρε ανθρώπους. Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ακόμη ότι το φορτηγό ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Κατά την επίθεση που ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία στη Νίκαια και την πολύνεκρη επίθεση στο Βερολίνο, όπως και αυτή στο Λονδίνο, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 12 ακόμη τραυματίστηκαν.

A man who is wanted in connection with the truck incident that killed and injured several people in Stockholm, Sweden, is seen in this handout picture provided by the police and released by TT News Agency, April 7, 2017. REUTERS/Police/Handout/TT News Agency ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN. MANDATORY CREDIT.
Φωτογραφία του ύποπτου άνδρα που αναζητούν οι αστυνομικές δυνάμεις δημοσίευσαν οι αρχές (REUTERS/Police/Handout/TT News Agency)

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα. «Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση. Ολα δείχνουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», είπε. «Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί και θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τις Αρχές».

Το φορτηγό που σκόρπισε τον τρόμο είχε δηλωθεί κλεμμένο λίγο νωρίτερα. Η σουηδική ζυθοποιία Spendrups ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιεί για τις μεταφορές. «Κατά τη διάρκεια μίας παράδοσης στο εστιατόριο Caliente κάποιος πήδηξε μέσα από την καρότσα του φορτηγού και έπιασε το τιμόνι την ώρα που ο οδηγός ξεφόρτωνε», ενημέρωσε η εταιρεία.

 

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι (ώρα τοπική) στον πολυσύχναστο δρόμο, Drottninggatan, έξω από το εμπορικό κέντρο Ahlens Mall.

Η Σουηδία ήταν στόχος επίθεσης μόνο μία φορά στο παρελθόν. Τον Δεκέμβριο του 2010 ένας άνδρας έκανε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο πεζόδρομο της Στοκχόλμης προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό περαστικών.

Μηνύματα συμπαράστασης

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό: «Εγώ και ολόκληρη η βασιλική οικογένεια έχουμε, δυστυχώς, ενημερωθεί για την επίθεση σήμερα το απόγευμα στη Στοκχόλμη. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε, ούτε και την έκταση του συμβάντος. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι σκέψεις μας είναι ήδη στους τραυματίες, τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Aνγκελα Μέρκελ, λίγη ώρα μετά την επίθεση. «Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικούς».

Την «απάνθρωπη τρομοκρατική επίθεση» καταδίκασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το δικό του μήνυμα έστειλε στο Twitter και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «συμπαραστεκόμαστε στον σουηδικό λαό».

Αίμα στην άσφαλτο στο σημείο που έγινε η επίθεση (REUTERS/Per Haljestam)
Αίμα στην άσφαλτο στο σημείο που έγινε η επίθεση (REUTERS/Per Haljestam)

Ομογενής της Σουηδίας ο οποίος βρισκόταν στο σημείο όταν έγινε η επίθεση δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet: «Προχωρούσα προς τον βασικό δρόμο όταν εμφανίστηκε ένα μεγάλο φορτηγό από το πουθενά. Δεν μπορούσα να διακρίνω αν υπήρχε οδηγός αλλά το όχημα ήταν εκτός ελέγχου. Είδα να παρασύρει τουλάχιστον δύο άτομα. Ετρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα».

«Ημουν σε ένα κοντινό ανθοπωλείο και αγόραζα λουλούδια. Ξαφνικά άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδα ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι. Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ένα σκυλί, νεκρό στο δρόμο ενώ λίγο πιο κάτω είδα πολλούς ανθρώπους τραυματισμένους στον δρόμο και από πάνω άλλους ανθρώπους να προσπαθούν να τους κρατήσουν στη ζωή», δήλωσε άλλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...