209
O πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ | REUTERS/Sarah Silbiger

Fed: Πάνω από $200 δισ. η «ένεση ρευστότητας»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 20:24
O πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ
|REUTERS/Sarah Silbiger

Fed: Πάνω από $200 δισ. η «ένεση ρευστότητας»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 20:24

Δεν είχε συμβεί από το 2008, δηλαδή από το έτος έναρξης της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της συντριβής της Lehman Brothers, όμως αυτή την εβδομάδα έγινε τρεις φορές: η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ –η Fed– εισήγαγε πάνω από 200 δισ. δολάρια σε ρευστότητα στις αγορές με τρεις ξεχωριστές παρεμβάσεις.

Η πρώτη κίνηση, ύψους 53 δισ. δολαρίων, αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη για να εξισορροπηθεί η αγορά repos έναντι της αύξησης των επιτοκίων (τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σημείωσαν άνοδο 10%, απειλώντας να διαταράξουν την αγορά ομολόγων και το συνολικό σύστημα δανεισμού). Η δεύτερη εισροή ύψους 73,5 δισ. δολαρίων έγινε την Τετάρτη και η τελευταία την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με 75 δισ. δολάρια.

Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Fed να παρέμβει για τη σταθεροποίηση των επιτοκίων της αγοράς χρήματος.

Ο Πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πράξεις repos ήταν προσωρινές και ότι τα επιτόκια αναμενόταν να επανέλθουν στον στόχο: «Οι πιέσεις χρηματοδότησης στις αγορές χρήματος αυξήθηκαν αυτήν την εβδομάδα και το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αυξήθηκε πάνω από το ανώτατο όριο του στόχου» είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων. «Ενώ αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά για τη λειτουργία της αγοράς και για τους συμμετέχοντες στην αγορά, δεν έχουν επιπτώσεις στην οικονομία ή στη στάση της νομισματικής πολιτικής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...