448
Η αφίσα του πρώτου συνεδρίου κακοποιημένων γυναικών, με χέρια σε όλα τα χρώματα και τις ηλικίες | metoo.is

Το #MeToo ωρίμασε και κάνει το πρώτο παγκόσμιο συνέδριό του

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 11:15
Η αφίσα του πρώτου συνεδρίου κακοποιημένων γυναικών, με χέρια σε όλα τα χρώματα και τις ηλικίες
|metoo.is

Το #MeToo ωρίμασε και κάνει το πρώτο παγκόσμιο συνέδριό του

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 11:15

Τρεις ημέρες θα διαρκέσουν οι εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου #MeToo στο οποίο θα αναζητηθούν οι λόγοι τόσο της μεγάλης και σύντομης επιτυχίας του κινήματος, αλλά και θα αναλυθούν τα αποτελέσματα που είχε σε διαφορετικές χώρες και τομείς της δημόσιας ζωής.

Η αμερικανίδα πολιτική ακτιβίστρια και συγγραφέας Αντζελα Ντέιβις κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του πρώτου συνεδρίου #MeToo στο Ρέικιαβικ /Facebook

Πρώτες τον λόγο θα πάρουν γυναίκες με αναπηρία, φροντίστριες ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες και μετανάστριες. Και αυτό διότι από τον Οκτώβριο του 2017, όταν ιδρύθηκε το κίνημα, η φωνή τους δεν έχει ακουστεί. Σε αυτό το συνέδριο θα μοιραστούν πρώτες τις ιστορίες τους και να συζητήσουν πώς θα μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική τους έναντι της σεξουαλική κακοποίησης.

Διαδήλωση του κινήματος στη Νέα Υόρκη

«Το συνέδριο θα θέλαμε να αποτελέσει την αρχή μιας πλατφόρμας διεθνούς και εμβριθούς διαλόγου που αφορά τον αντίκτυπο και το μέλλον του #MeToo» δήλωσε η Σιγκουρδαντότιρ στον Guardian.

H πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ /Reuters

«Το κίνημα ήταν αυτό που αποκάλυψε την παγκόσμια επιδημία σεξουαλικής παρενόχλησης. Οφείλουμε σε αυτές τις γυναίκες, αλλά και σε όσες στο μέλλον θέλουν να ζήσουν δίχως παραβίαση, να δημιουργήσουμε νέες πολιτικές που προωθούν σημαντικές αλλαγές για την προφύλαξή τους». Τελικός στόχος, όπως εξήγησε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας,  είναι να «γίνει παρελθόν η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των γυναικών».

Το #MeToo

Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017 στις ΗΠΑ με το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και πρωταγωνιστή τον μεγαλοπαραγωγό ταινιών του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, και αφού η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο δημοσίευσε στο Twitter το χαστάγκ MeToo (Και εμένα επίσης).

Η ιδέα της ήταν απλή. Ανέβασε το μήνυμα «εάν έχετε κακοποιηθεί σεξουαλικά, γράψτε #MeToo ως απάντηση σε αυτό το tweet».

Διαδήλωση του #MeToo στη Γαλλία

Μέσα σε μόλις 24 ώρες, 12 εκατομμύρια σε όλο το κόσμο, στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, κατάγγειλαν δικά τους περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης από ισχυρούς άντρες της βιομηχανίας του κινηματογράφου, του χώρου της μόδας, της πολιτικής σκηνής, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, των ΜΜΕ, διαφόρων διεθνών οργανισμών, της Εκκλησίας ακόμα και από τον άνδρες της διπλανής πόρτας…

Οι υπογράφουσες, μερικές διάσημες, άλλες ανώνυμες, περιέγραφαν με λίγα λόγια τα βιώματά τους στην εργασία αλλά επίσης και στην παιδική ηλικία, στην οικογένεια, στο σχολείο, σε δημόσιο χώρο.

Με πρωτόγνωρο τρόπο μέσα από την έκφραση εκατομμυρίων μαρτυριών, το κίνημα #MeToo χρησιμοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία της εποχής, αποκάλυψε μια κρυμμένη, τραγική, μαζική πραγματικότητα σε όλον τον κόσμο. Προκάλεσε σοκ στις κοινωνίες αποκαλύπτοντας το τεράστιο μέγεθος και την εξάπλωση των σεξουαλικών επιθέσεων και βιαιοπραγιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...