476
Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται μέσα στους επόμενους 3 με 4 μήνες | INTIMEnews

«Εχασαν 13ο – 14ο για να μη χάσουν τον 12ο!» -τι ειπώθηκε στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των δημόσιων υπαλλήλων

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 17:28
Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται μέσα στους επόμενους 3 με 4 μήνες
|INTIMEnews

«Εχασαν 13ο – 14ο για να μη χάσουν τον 12ο!» -τι ειπώθηκε στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των δημόσιων υπαλλήλων

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2019, 17:28

Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη  συνταγματικότητα της περικοπής των τριών δώρων (επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας δηλ. 13ο και 14ο μισθό) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιδόματα καταργήθηκαν πλήρως με το δεύτερο μνημόνιο, ωστόσο το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και το  θέμα παραπέμφθηκε στη μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος (2626-2635/2018) οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Κατά την ακροαματική συζήτηση, η κυρία Φιλοπούλου ανέγνωσε τις παραπεμπτικές αποφάσεις που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων, χωρίς να εκφράσει κάποια θέση επί της υπόθεσης ως εισηγήτρια, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται μετά την εδώ και χρόνια αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΣτΕ.

Τα επιχειρήματα

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή,  αφού σημείωσαν ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, ανέφεραν χαρακτηριστικά (για να δικαιολογήσουν τη σχετική απόφαση) ότι οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό».

Στη συνέχεια ένα από τα επιχειρήματα που προέταξαν, ήταν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρώ, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτόν των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με όσα είπαν, αν τελικά επισραφούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους,  διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος. Την ίδια στιγμή, όπως είπαν, η περικοπή των επιδομάτων δεν θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση.

Μάλιστα οι δύο συνήγοροι του Δημοσίου ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις, υπέρ των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος, της ΑΔΕΔΥ και  άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων από το χώρο των νοσοκομείων, των δασκάλων, κ.λπ.

Οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως το παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα, και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι εύκολη η λύση των περικοπών των δώρων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών οι οποίες συνεχώς πλήττονται και μαστίζονται από την κρίση, σχολίασαν, αλλά με την τακτική αυτή παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές,  όπως αυτή της ισότητας και της αναλογικότητας, κάτι εξάλλου που έχει αναφερθεί στις αποφάσεις του ΣΤ΄  Τμήματος, που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...