555
| CreativeProtagon

Ευρωπαϊκός «πόλεμος του σκι» για τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 18:13
|CreativeProtagon

Ευρωπαϊκός «πόλεμος του σκι» για τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 18:13

Μπορεί η Γαλλία και η Γερμανία να ανταποκρίθηκαν στην προτροπή του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για λουκέτο στα χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων τις ημέρες των εορτών, όμως Αυστρία και Ελβετία φαίνονται απρόθυμες να προκαλέσουν ζημιά σε ένα κλάδο με έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οπως γράφει ο Guardian, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ στις αρχές ήσαν σκεπτική με το κλείσιμο των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς είναι το αγαπημένο σπορ εκατομμυρίων Γερμανών, τελικά αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Την ίδια απόφαση πήρε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ζητήσουμε να γίνει πανευρωπαϊκή ψηφοφορία και να αποφασίσουμε εάν μπορούμε να κλείσουμε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα», είπε την Πέμπτη η Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Ενδέχεται να υπάρξει άρνηση από την πλευρά της Αυστρίας και τότε δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί μία λύση κοινής αποδοχής», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ επεσήμανε ότι θα ήταν λάθος να ανοίξουν τα χειμερινά θέρετρα, καθώς οι διακοπές για σκι θα μπορούσαν να «ανατρέψουν τα αποτελέσματα από όλες τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο πληθυσμός της Ευρώπης μέχρι σήμερα».

Τα κλάστερ του κορονοϊού σε θέρετρα των Αλπεων, όπως το Ισγκλ στην Αυστρία, είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην αυξητική έκθεση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της νόσου κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, καθώς σκιέρ από διάφορες χώρες κόλλησαν τον ιό και τον μετέφεραν πίσω στις χώρες τους (εδώ).

Ο ιταλός πρωθυπουργός Κόντε ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν διακοπές στις ορεινές περιοχές της χώρας τους κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ενώ απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά σπορ, τους ζήτησε να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες.

«Δεν είναι δυνατόν με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο να επιτρέψουμε τις διακοπές στα χιόνια φέτος, δεν θα το αντέξουμε», δήλωσε.

Αν η Ιταλία κλείσει τις πίστες, τότε οι Ιταλοί θα πάνε διακοπές στην Ελβετία, τη Γαλλία και την Αυστρία και είναι βέβαιο ότι αρκετοί θα επιστρέψουν θετικοί στον κορονοϊό, συμπλήρωσε ο Κόντε.

Στον αέρα λόγω κορονοϊού και τα χειμερινά σπορ σε όλη την Ευρώπη | REUTERS /Denis Balibouse
Υψηλά κέρδη

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ιταλίας έχουν έσοδα άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, με το ένα τρίτο από αυτά να προέρχεται από την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όταν πολλοί Ιταλοί κάνουν διακοπές στις Αλπεις και τους Δολομίτες.

Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας παρέχουν περισσότερες από 120.000 θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Ωστόσο, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα προτιμήσει τα περισσότερα χιονοδρομικά στη χώρα του να ανοίξουν μετά τις διακοπές, σε μία πιο ασφαλή περίοδο.

Στην Ελβετία, παρόλο που εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί σε μερικά ανατολικά γαλλόφωνα καντόνια που πλήττονται από την πανδημία, αρκετά χειμερινά θέρετρα στα δυτικά της χώρας έχουν ήδη ανοίξει, περιμένοντας τους πρώτους τουρίστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, παρατηρείται πτώση τουλάχιστον 30% στις κρατήσεις για διανυκτερεύσεις στα σημαντικότερα χειμερινά θέρετρα, κάτι που σημαίνει μείωση εσόδων από τον τουρισμό άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετη στο λουκέτο δεν είναι μόνο η Ελβετία, αλλά και η Αυστρία, όπου από τον τουρισμό του σκι εξαρτάται σημαντικό ποσοστό της οικονομίας της χώρας. «Δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την ιταλική πρόταση η χώρα μας», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού της Αυστρία Ελίζαμπετ Κοστίντζερ, αρνούμενη την πρόταση Κόντε για λουκέτο στα χιονοδρομικά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...