428
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογόν ποζάρουν λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών τους | Sputnik/Sergei Guneev/Kremlin via REUTERS

Ερντογάν: Η Τουρκία έχει δικαίωμα παρέμβασης σε κάθε σχέδιο στην Ανατ. Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 16:10
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογόν ποζάρουν λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών τους
|Sputnik/Sergei Guneev/Kremlin via REUTERS

Ερντογάν: Η Τουρκία έχει δικαίωμα παρέμβασης σε κάθε σχέδιο στην Ανατ. Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 16:10

Αν κάτι επιχειρεί να περάσει με επιτυχία ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι η Τουρκία δεν είναι καθόλου διπλωματικά απομονωμένη, να διαψεύδει δηλαδή τη θέση που διατυπώνει όλο και πιο συχνά τελευταία η Αθήνα.

Ετσι, την Τετάρτη ο «Σουλτάνος» φιλοξένησε στην Κωνσταντινούπολη τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερα θερμή σχέση μετά την προ τετραετίας κρίση, όταν η Τουρκία είχε καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό (εδώ).

Οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία επί δύο (!) ώρες να συζητήσουν την κατάσταση τόσο στο Ιράν, μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί (εδώ), όσο και στη Συρία –στην οποία βρέθηκε ο Πούτιν την Τρίτη και συναντήθηκε με τον Μπασάρ αλ Ασαντ (εδώ)– και βεβαίως στη Λιβύη, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε πως ήδη έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό προκειμένου να στηρίξει τον Φαγέζ Αλ Σαράζ.

Αφορμή για τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν ήταν η τελετή εγκαινίων του αγωγού Turk Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν επίσης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ καθώς και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χώρες από τα εδάφη των οποίων περνά ο αγωγός.

Μπορίσοφ, Πούτιν, Ερντογάν και Βούτσιτς ανοίγουν τη στρόφιγγα του Turk Stream (Reuters)

Ερντογάν και Πούτιν ξεκίνησαν τις συνομιλίες παρουσία διερμηνέων, αλλά χωρίς την παρουσία ΜΜΕ. Μετά τη δίωρη συνάντηση πέρασαν στην αίθουσα της τελετής για τα εγκαίνια του αγωγού.

Εγκαινιάζοντας το έργο ο Ερντογάν δήλωσε ενθουσιασμένος πως η Τουρκία έχει δικαίωμα παρέμβασης σε κάθε σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά στην κατεχόμενη Κύπρο!

Συγκεκριμένα είπε: «O στόχος των ερευνών μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Στην ανατολική Μεσόγειο από διπλωματική, νομική και οικονομική άποψη, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης σχεδίου αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Φυσικά. H Τουρκία θα έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο αφού έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή».

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Πούτιν στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου Χαλίτς. Εν συνεχεία και οι δύο ανέβηκαν στον δεύτερο όροφο, στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Στο τετ α τετ, εφόσον εκρίνετο αναγκαίο, θα συμμετείχαν στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί που συμμετείχαν στις δύο αντιπροσωπείες.

Τη ρωσική πλευρά στις συνομιλίες αυτές εκπροσώπησαν ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου για τη Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ , ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ και άλλοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...