450
Οι κανόνες υγιεινής και οι αποστάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σημαντικά για την καταστολή της πανδημίας | ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ερευνες: Μέσα μεταφοράς και φιλικές συγκεντρώσεις ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2020, 12:51
Οι κανόνες υγιεινής και οι αποστάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σημαντικά για την καταστολή της πανδημίας
|ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ερευνες: Μέσα μεταφοράς και φιλικές συγκεντρώσεις ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2020, 12:51

Σε ανάλυση των πιο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών για τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα ή πιο δύσκολα ο κορονοϊός, καταγράφεται για πρώτη φορά το ποσοστό μεταδοτικότητας ανά περίπτωση και ανά ηλικία.

Στην πρώτη έρευνα που έκαναν κινέζοι ερευνητές, η οποία συμπεριελάμβανε 2.147 στενές επαφές 157 ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, φάνηκε ότι το συνολικό ποσοστό μόλυνσης ήταν 6%. Αναλυτικότερα, μεταξύ φίλων ήταν 22% και ατόμων από την ίδια οικογένεια που έμεναν στο ίδιο σπίτι 18%. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης στα σπίτια ήταν 13%, στα μέσα μαζικής μεταφοράς 12% και σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης 7%.

Παρόμοια αποτελέσματα προκύπτουν και από άλλες μελέτες. Ο κίνδυνος μόλυνσης σε κλειστά περιβάλλοντα, όπου η επαφή γινόταν χωρίς την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και ήταν συνεχής, ήταν αρκετά υψηλός. Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους, έπεφτε από το 0% έως το 5%.

Η μεταδοτικότητα φαίνεται να επηρεάζεται από την ηλικία και το είδος της σχέσης που είχαν οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Πιο εύκολα κολλάνε μεγάλες ηλικίες

Αλλη κινεζική μελέτη, κατά την οποία διερευνήθηκαν 392 επαφές από 105 επιβεβαιωμένα περιστατικά με κορονοϊό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μόλυνση μέσα στο σπίτι στα παιδιά ήταν μόλις 4%, ενώ τους ενηλίκους 17,1%. Στα ζευγάρια, η μόλυνση ήταν 28%, δηλαδή εξαιρετικά υψηλή, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Οταν οι επιστήμονες επικεντρωθήκαν στην ηλικία, διαπίστωσαν και σε αυτή τη μελέτη ότι τα μέλη μιας οικογένειας άνω των 60 ετών είχαν 18% πιθανότητες να μολυνθούν, σε σχέση με τα παιδιά, που είχαν μόνο 5%.

«Τα παιδιά, όχι απλώς κολλάνε πιο δύσκολα μέσα στο σπίτι, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να μεταφέρουν και τον κορονοϊό απ’ έξω», γράφει η βρετανική Telegraph.

Σχεδόν στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και μελέτη που έγινε από το Συμβούλιο Ερευνας της Αυστραλίας σε 31 νοικοκυριά, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο στο 10% των περιπτώσεων ευθύνονται τα παιδιά για τις μολύνσεις μέσα σε μία οικογένεια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών στο Twitter η δρ Μαγκ Σέβικ, κλινική ιολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα ως τώρα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι για τη μετάδοση του ιού απαιτείται στενή και παρατεταμένη επαφή, το δεύτερο ότι σε κλειστά περιβάλλονται (σπίτια, εστιατόρια, μέσα μεταφοράς) η μεταδοτικότητα είναι πιο υψηλή, το τρίτο ότι οι περιστασιακές και σύντομες επαφές δεν αποτελούν τον βασικό παράγοντα πρόκλησης της πανδημίας και ο τέταρτος ότι η «ευαισθησία» στην μόλυνση αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας.

«Το θέμα είναι να βρούμε τρόπους που αποτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο», σχολιάζει η ίδια, ενώ επίσης σημαντικά για τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορονοϊού χαρακτηρίζει τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...