471
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Προτού έλθει στην Εθνική Αντιπροσωπεία η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θέλει να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς | INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πότε αρχίζει η «επιχείρηση συναίνεση» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 10:07
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Προτού έλθει στην Εθνική Αντιπροσωπεία η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θέλει να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πότε αρχίζει η «επιχείρηση συναίνεση» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 10:07

Η διαδικτυακή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της απεργίας της Τετάρτης (εδώ) μπορεί να πυροδότησε το πολιτικό κλίμα, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης (εδώ κι εδώ), ωστόσο ο Πρωθυπουργός σκέφτεται τη «μεγάλη εικόνα» και ετοιμάζεται για μια σειρά επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής εν όψει των κρίσιμων ζητημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή θεσμικά ζητήματα, όπως αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (θα έρθει στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου).

Η «Καθημερινή» έκανε λόγο σε ρεπορτάζ της Αριστοτελείας Πελώνη, για επιχείρηση «συναίνεση» από τον Πρωθυπουργό. Αυτή η επιχείρηση τοποθετείται στο δεκαήμερο μεταξύ της επιστροφής του κ. Μητσοτάκη από το Κάιρο (8 Οκτωβρίου) και της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου.

Οπως σημειώνεται, μολονότι η συναίνεση, ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν φαίνεται να υπάρχει, ο κ. Μητσοτάκης αποσκοπεί αλλού.

Ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός έχει καταγγείλει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο «δύο ταχυτήτων» ως «προσβλητική», άρα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη αν όχι απίθανη η συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει σε αυτό τον κύκλο να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συναίνεση των μικρότερων κομμάτων και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ΚΚΕ (!) αλλά και η Ελληνική Λύση.

Σε κάθε περίπτωση θέλει να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι θα ενημερώσει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς για την επίμαχη ρύθμιση.

Η αριθμητική δεν είναι απλή, καθώς η πρόβλεψη του Συντάγματος είναι αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων για να περάσει το νομοσχέδιο. Μπορεί οι «μονομπλόκ» συναινέσεις να μη διαφαίνονται στην παρούσα στιγμή, αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι ανοικτή σε προτάσεις για τη ρύθμιση. Και, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα που θα ανοίξει θα φέρει τα κόμματα προ των ευθυνών τους για τη στάση που θα τηρήσουν και τα κίνητρα πίσω από αυτήν («ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μόνος του», είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης).

Σε κάθε περίπτωση αυτός ο γύρος κατ’ ιδίαν συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει μια βάση για να διαμορφωθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και μια κουλτούρα διαλόγου που έλειψε τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε το επόμενο διάστημα είναι πολιτικά πυκνό με Συνταγματική Αναθεώρηση, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εθνικά ζητήματα κλπ.

Συμβούλιο αρχηγών για το Μεταναστευτικό πάντως δεν θα γίνει. Αυτό το ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επέμεινε στη διεθνοποίηση του ζητήματος και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ζήτημα της ποσόστωσης-κατανομής των προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας ότι «από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φάνηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...