526
Μαθητές σε σχολείο του Τόκιο. Εως 30% προβλέπεται ότι θα μειωθεί ο πληθυσμός της Ιαπωνίας στα επόμενα 45 χρόνια | EPA/ANDY RAIN

Επιχείρηση «Φύγετε από το Τόκιο» στην Ιαπωνία: Πολλά λεφτά για όσους το αποφασίσουν

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 12:00
Μαθητές σε σχολείο του Τόκιο. Εως 30% προβλέπεται ότι θα μειωθεί ο πληθυσμός της Ιαπωνίας στα επόμενα 45 χρόνια
|EPA/ANDY RAIN

Επιχείρηση «Φύγετε από το Τόκιο» στην Ιαπωνία: Πολλά λεφτά για όσους το αποφασίσουν

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 12:00

Οικονομικά κίνητρα στις οικογένειες για να φύγουν από το Τόκιο και να μετακομίσουν στην επαρχία δίνει η ιαπωνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αποκτήσει ξανά ζωή η επαρχία της χώρας.

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας κατέχει το ρεκόρ της πολυπληθέστερης μητροπολιτικής ζώνης στον πλανήτη με 35 εκατομμύρια κατοίκους. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της χώρας παρουσιάζει μεγάλη μείωση, η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, το 2020-21 η μείωση του πληθυσμού έφτασε τις 644.000 ανθρώπους, ενώ οι προβλέψεις για τη συνέχεια είναι εξαιρετικά δυσοίωνες: το 2065 ο πλήθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 88 εκατομμύρια από 125 εκατομμύρια που είναι σήμερα, δηλαδή πτώση της τάξης του 30% σε 45 χρόνια.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από το 2019 ένα πρόγραμμα για την επανακατοίκηση της επαρχίας και την αποσυμφόρηση του Τόκιο προσφέροντας χρήματα για κάθε παιδί στις οικογένειες που θέλουν να φύγουν από την περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Οπως σημειώνει ο Guardian, αρχικά, το ποσό που έδινε ήταν 2.160 ευρώ ανά παιδί, αλλά φέτος, έφτασε τα 7.200 ευρώ σε μία προσπάθεια να αυξηθούν οι συμμετοχές, οι οποίες το 2019 ήταν μόλις 71. Το 2020 έφτασαν τις 290 και το 2021, τη χρονιά που έγινε ευρύτερα αποδεκτή η τηλεργασία, ανέβηκαν στις 1.184.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν μετακομίσει από το Τόκιο σε μικρές πόλεις και χωριά έως 10.000 οικογένειες μέχρι το 2027.

Πέρυσι, ο πληθυσμός του Τόκιο έπεσε για πρώτη φορά, λόγω του κορονοϊού, όμως ο υπερπληθυσμός συνεχίζει να δημιουργεί πολλά προβλήματα στην μητρόπολη και να ρίχνει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι αρχές θέλουν να στείλουν κόσμο σε μέρη που έχουν χάσει κατοίκους λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μετανάστευσης των νέων στο Τόκιο.

Η οικονομική ενίσχυση προστίθεται στα 21.500 ευρώ που ήδη διατίθενται στις οικογένειες που μετακομίζουν στην επαρχία. Μία οικογένεια με δύο παιδιά μπορεί να λάβει σε μετρητά μέχρι 36.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως βασικές προϋποθέσεις: η οικογένεια πρέπει να παραμείνει στη νέα της κατοικία για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ ένα μέλος της πρέπει να έχει βρει εργασία σε μία τοπική μικρομεσαία επιχείρηση ή να κρατήσει εξ’αποστάσεως τη δουλειά που έκανε στο Τόκιο ή να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση στη νέα τους κατοικία.

Αν όμως, η οικογένεια επιστρέψει στο Τόκιο πριν ολοκληρωθεί η πενταετία, πρέπει να γυρίσει τα χρήματα που έλαβε ως επιδότηση.

Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 1.300 χωριά και πόλεις εκτός της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο (σχεδόν το 80% της χώρας), που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς το 50% της ενίσχυσης προέρχεται από τους δήμους και το υπόλοιπο από το κράτος.

Μικρές πόλεις και χωριά διαφημίζουν τα μέρη τους και την ποιότητα ζωής στην επαρχία για να προσελκύσουν νέους κατοίκους. Ενα μάλιστα χωριό, το Οτάρι στο Ναγκάνο, προτάσσει την υπερπροσφορά… διαθέσιμων γαμπρών.

Ο αριθμός των Ιαπώνων που έχουν περάσει το 65ο έτος της ηλικίας τους συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι γεννήσεις παραμένουν στα 1,3 παιδιά ανά οικογένεια, την ώρα που χρειάζονται 2,1 παιδιά για να διατηρηθεί ο πληθυσμός στα σημερινά επίπεδα.

Το 2021, ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα έφτασε τις 811.604, το χαμηλότερο νούμερο από το 1899. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των κατοίκων που έχουν φτάσει ή περάσει τα 100 τους χρόνια, είναι 90.500, μία εκπληκτική αύξηση σε σύγκριση με το 1963, όταν ήταν μόλις 153 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...