311
Ενας ποδηλάτης περνά μπροστά από παράρτημα χωρίς μετρητά της Danske Bank στην Κοπεγχάγη, της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας | REUTERS/Andrew Kelly

Δανία: Μαζί με τα μετρητά εξαφανίστηκαν και οι ληστείες στις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 14:24
Ενας ποδηλάτης περνά μπροστά από παράρτημα χωρίς μετρητά της Danske Bank στην Κοπεγχάγη, της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας
|REUTERS/Andrew Kelly

Δανία: Μαζί με τα μετρητά εξαφανίστηκαν και οι ληστείες στις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2023, 14:24

Ενα απρόσμενο όφελος από την εξάλειψη των συναλλαγών με μετρητά προέκυψε στη Δανία: η απουσία ληστειών σε τράπεζες και σε ATM.

Οι Δανοί εδώ και χρόνια έχουν λιγοστέψει στο ελάχιστο τα μετρητά που κουβαλούν πάνω τους, καθώς η χώρα τους μαζί με άλλες του ευρωπαϊκού βορρά (Φινλανδία, Ισλανδία, Σουηδία, Νορβηγία) τείνουν να εξορίσουν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του τραπεζικού τομέα της Δανίας, το 2022 δεν έγινε ούτε μία ληστεία τράπεζας, ενώ το 2021 είχε σημειωθεί μόλις μία. Συγκριτικά, το 2000 σημειώθηκαν 221 και το 2004, 121 ληστείες τραπεζών.

Ετσι κι αλλιώς, μόνο 20 τραπεζικά παραρτήματα σε ολόκληρη τη Δανία διαθέτουν μετρητά.

Επίσης, δεν σημειώθηκε καμία επίθεση εναντίον ανθρώπου που έβγαζε χρήματα από ATM.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της αλλαγής που παρατηρείται στον τραπεζικό τομέα παγκοσμίως, καθώς η πλειοψηφία των συναλλαγών μεταφέρεται στον κυβερνοχώρο. Μαζί τους βέβαια, αυξάνονται οι διαδικτυακές κλοπές και απάτες, όπως σημειώνουν οι Times.

Εκτός από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, και οι Βρετανοί δείχνουν μία προτίμηση στο ηλεκτρονικό χρήμα, κάτι που πιο δύσκολα θα συμβεί στις μεσογειακές χώρες αλλά και στη Γερμανία, όπου αγαπούν ακόμα τα μετρητά.

Περιέργως, και αρκετοί Αμερικανοί, προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους με κέρματα και χαρτονομίσματα παρά με πλαστικό χρήμα ή με το κινητό. Στις ΗΠΑ μάλιστα, παρατηρείται αύξηση στα εγκλήματα που σχετίζονται με τράπεζες: Το 2021, καταγράφηκαν 1.964 ληστείες σε τράπεζες και επιθέσεις σε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς χρημάτων, ενώ το 2020, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 1.788.

Στη Βρετανία πάλι, το 57% όλων των συναλλαγών του 2021 έγιναν με κάρτα και μόλις το 15% με μετρητά. Την ίδια στιγμή, 23 εκατ. καταναλωτές είχαν χρησιμοποιήσει μετρητά μόνο μία φορά τον μήνα ή και καθόλου.

Αυτό βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων τραπεζών και την απόλυση υπαλλήλων, κάτι που, όπως και στην Ελλάδα, αποβαίνει σε βάρος όσων πολιτών, συνήθως ηλικιωμένων, δεν είναι εξοικειωμένοι με τις κάρτες και τις πληρωμές με το κινητό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...