428
Η διαδικασία κρίθηκε άκυρη στο ΣτΕ | Lefteris Partsalis / SOOC

Βουλή: Ψηφίστηκε η επιστροφή χρημάτων στους υπερθεματιστές

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2017, 12:51
Η διαδικασία κρίθηκε άκυρη στο ΣτΕ | Lefteris Partsalis / SOOC

Βουλή: Ψηφίστηκε η επιστροφή χρημάτων στους υπερθεματιστές

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2017, 12:51

Η αντιπολίτευση, πλην Χρυσής Αυγής, ψήφισε την τροπολογία για την επιστροφή των χρημάτων στους υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Και δεν ήταν, φυσικά, φειδωλή σε κριτική προς την κυβέρνηση που, φυσικά, περιελάμβανε και ειρωνικά σχόλια. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, αλλά μόνο μία διάταξη.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αρκέστηκε να σχολιάσει ότι στο ΣτΕ δεν κατέπεσε το σύνολο του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά μόνο όπως είπε η ρύθμιση για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από τον υπουργό. Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, αφού επανέλαβε τα περί διπλοκής, κάλεσε την αντιπολίτευση να πιέσουν μαζί το ΕΣΡ για την ταχεία εκκίνηση των διαδικασιών για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Αυτή είναι η τελευταία πράξη του Βατερλό του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Μιας προσπάθειας που έκανε ένας μόνο υπουργός, ενώ του λέγαμε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος. Και είχαμε και την πολεμική απέναντι στο ΣτΕ», σχολίασε ο Κώστας Κατσαφάδος από τη ΝΔ.

Για τακτικισμούς της κυβέρνησης που τελικά της γύρισαν μπούμερανγκ μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας ότι: «Έχουν την προσωπική ευθύνη οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς. Όταν λέγαμε ότι είναι αντισυνταγματικός ο ορισμός 4 αδειών και χωρίς το ΕΣΡ δεν ακούγατε κανέναν. Προχωρούσατε σε μια διαδικασία εμφανώς αντισυνταγματική και κάνατε και παιχνίδια και τακτικισμούς με τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι αφού ταλαιπώρησε το Κοινοβούλιο και την κοινωνία επί ένα χρόνο με τις τακτικές Παππά, είναι θεσμικά και πολιτικά εκτεθειμένη στο λαό; Ότι όλα αυτά ήταν τερτίπια και στάθηκε στο ύψος της η ελληνική Δικαιοσύνη αποκαλύπτοντας βοσκοτόπια και τσομπάνηδες;», σημείωσε με φανερά καυστική διάθεση ο Μιχάλης Τζελέπης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Για «πράξη τέλους του κυβερνητικού τυχοδιωκτισμού απέναντι στις τηλεοπτικές άδειες», έκανε λόγο ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι

Η σχετική τροπολογία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, αρμόδιο άλλωστε για εκείνη την υπόθεση με τις άδειες. Σε αυτήν περιγράφονται οι προϋποθέσεις επιστροφής των ποσών που καταβλήθηκαν ως πρώτη δόση από τους υπερθεματιστές.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνεται ότι τα ποσά τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους υπερθεματιστές ανέρχονται σε περίπου 85 εκατ. ευρώ και παρακρατούνται ή συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως μόνο με ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές ή οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Παράλληλα, η τροπολογία αναφέρει ότι «δεν επιστρέφονται ποσά τα οποία ήδη παρακρατήθηκαν ή συμψηφίστηκαν με ληξιπρόθεσμες βεβαίωμενες οφειλές». Για την είσπραξη των ποσών δεν απαιτείται πάντως η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός κρίθηκε άκυρος από το ΣτΕ στα τέλη Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...