752
Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης | Intime/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Σοβαρά επεισόδια σε Χίο και Μυτιλήνη για τα κλειστά κέντρα μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 08:10
Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης
|Intime/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Σοβαρά επεισόδια σε Χίο και Μυτιλήνη για τα κλειστά κέντρα μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 08:10

Σε πεδίο μάχης είχαν μετατραπεί τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη το λιμάνι στη Μυτιλήνη, όπως και αυτό στα Μεστά της Χίου, με τους κατοίκους που αντιδρούν στην κατασκευή κλειστών κέντρων για μετανάστες και πρόσφυγες να προσπαθούν να εμποδίσουν την αποβίβαση 10 διμοιριών ΜΑΤ και μηχανημάτων.

Στα δύο λιμάνια είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν ρίψη χημικών για να διαλύσουν το πλήθος, ώστε να συνοδεύσουν τα μηχανήματα στις τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί για την κατασκευή των κέντρων.

Εν τω μεταξύ, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης «αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο OPEN τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον σχεδιασμό της. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υλοποίηση των κλειστών δομών. Ζητάμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελός τους αλλά και της χώρας η κατασκευή κλειστών δομών. Είναι καλύτερα να υπάρχουν κλειστές δομές στις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κορονοϊός. Το προσωπικό κατευθύνεται στις περιοχές των δύο νησιών για να ξεκινήσουν τα έργα, υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», είπε.

Μυτιλήνη

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποκλείσει τις τρεις εισόδους του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Εκατοντάδες πολίτες είχαν αποκλείσει, από την μεριά του δρόμου, την είσοδο, ενώ απορριμματοφόρα και φορτηγά του δήμου είχαν κλείσει κάθε πιθανή δίοδο από και προς το λιμάνι. Σκοπός των πολιτών ήταν να αποτρέψουν την είσοδο στην πόλη των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έφτασαν στο νησί με το πλοίο «Πήγασος» προκειμένου να διευκολύνουν τις οικοδομικές εργασίες στην επιταγμένη περιοχή της Καράβας – Καβακλή Μανταμάδου.

Σε ενίσχυση των πολιτών της Μυτιλήνης είχαν κατέβει πολίτες από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου ενώ, όπως γράφει το ΑΠΕ, οι καμπάνες στα χωριά της περιοχής Μανταμάδου χτυπούσαν καλώντας τον κόσμο να πάει στην επιταγμένη περιοχή.

Παράλληλα, φορτηγά αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου είχαν αποκλείσει το σύνολο των οδικών αξόνων που οδηγούν την περιοχή Καράβας – Καβακλή.

Από τις 02:00 ως τις 04:00, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί, συγκρούστηκαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβασή τους.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου είχε αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.

Νωρίς το πρωί, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, οδομαχίες γίνονταν στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.

Δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα.

Αστυνομικές δυνάμεις νωρίς το πρωί της Τρίτης στον Καράβα | stonisi.gr

Επειτα από όσα συνέβησαν, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε την Τρίτη γενική απεργία, ενώ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση, το Κέντρο αναφέρει: «Να κλείσουν τώρα τα πάντα. Κανένας εργαζόμενος στη δουλειά. Κανένα μαγαζί ανοιχτό, κανένας μαθητής στο σχολειό. Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού μας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης».

Χίος

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν από τις 23:30 της Δευτέρας στο λιμάνι των Μεστών της Χίου και δεν επέτρεπαν τους συγκεντρωμένους πολίτες να μπουν μέσα σε χώρο του λιμανιού. Οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει τον δρόμο προς τα Μεστά και δεν επέτρεπαν στους πολίτες να κινηθούν από την πόλη της Χίου και το Βροντάδο προς το λιμάνι των Μεστών.

Αντίθετα, οι πολίτες επιχειρούσαν να συγκεντρωθούν στο λιμάνι για να εμποδίσουν την άφιξη πλοίου που μετέφερε αστυνομικές δυνάμεις στο νησί.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα της Τρίτης στο λιμάνι των Μεστών, καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Εξαιτίας της ρίψης χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...