632
Τα κεντρικά γραφεία της HSBC στο Λονδίνο. Σε λίγο καιρό μπορεί να είναι στην άλλη άκρη του κόσμου η έδρα του ομίλου | HSBC-HEADQUARTERS/TAX REUTERS/Toby Melville/Files

Ενα βήμα πριν τη μεγάλη φυγή η HSBC

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2016, 11:39
Τα κεντρικά γραφεία της HSBC στο Λονδίνο. Σε λίγο καιρό μπορεί να είναι στην άλλη άκρη του κόσμου η έδρα του ομίλου
|HSBC-HEADQUARTERS/TAX REUTERS/Toby Melville/Files

Ενα βήμα πριν τη μεγάλη φυγή η HSBC

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2016, 11:39

Το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Τζέιμς Κουΐν της Daily Telegraph δεν χωρά αμφισβήτηση. Κι αυτό γιατί αφενός μεν αφορά ένα θέμα που οι τραπεζικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι συζητούν εδώ και μήνες και αφετέρου γιατί το πλήρωμα του χρόνου κάποια στιγμή θα ερχόταν. Κι αυτή η στιγμή έχει χρονικό ορίζοντα τα τέλη Ιανουαρίου.

Η HSBC καλείται να αποφασίσει μέσα σε αυτή την εβδομάδα εάν θα αποχωρήσει από τη Μεγάλη Βρετανία, με το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά να αποτελούν τους μέχρι στιγμής επικρατέστερους μελλοντικούς προορισμούς της, πάντα με βάση τις πληροφορίες από το Λονδίνο.

Δεν χρειάζονται και πολλές αναλύσεις για τη βαρύτητα της απόφασης αυτής. Από τη μία αφορά τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας κι από την άλλη πρόκειται για μία «δέσμευση» που αφορά ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών. Η κίνηση της HSBC δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί πριν από το 2026, αποκαλύπτουν στη βρετανική Telegraph τραπεζικά στελέχη με γνώση της αγοράς και της διαμορφωμένης κατάστασης.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το ΔΣ της τράπεζας θα συνεδριάσει. Και θα συνεδριάσει όχι στην έδρα του ομίλου, αλλά εκεί που μπορεί να είναι η νέα έδρα. Στο Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, η κίνηση του 20μελούς ΔΣ το διήμερο meeting να γίνει στην Ασία έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στην Αγγλία, με αρκετούς αναλυτές να κάνουν λόγο για ειλημμένες αποφάσεις που πλασάρονται στο κοινό με συμβολικό τρόπο. Παρόλα αυτά, υπάρχον κι άλλες πηγές –τις οποίες ο Κουΐν που υπογράφει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ εμπιστεύεται περισσότερο, που αναφέρουν πως η πλειονότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου κλίνει προς την παραμονή του τραπεζικού ομίλου στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο αλλαγής της έδρας και είναι αμετακίνητοι στην άποψή τους. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο απ’ αυτούς…

Stuart T Gulliver, Group Chief Executive of HSBC Holdings plc, looks on at a panel discussion during the Asian Financial Forum in Hong Kong, China January 18, 2016. REUTERS/Bobby Yip
Ο Γκιούλιβερ, ο βασικός παίκτης που πιέζει για την παραμονή στην Αγγλία / photo: REUTERS/Bobby Yip

Το ενδιαφέρον με την υπόθεση της HSBC είναι πως αυτή τη φορά ενδέχεται να κάνει το αντίστροφο δρομολόγιο σε σχέση με αυτό που είχε κάνει πριν 20 και πλέον χρόνια. Είναι το 1993, όταν ο τραπεζικός όμιλος (πολύ μικρότερος τότε) αποφασίζει να αφήσει το Χονγκ Κονγκ και βάζει… πλώρη για την Αγγλία. Ο τρόπος; Μα, φυσικά, αυτός της εξαγοράς κάποιας βρετανικής τράπεζας. Το «θύμα» είναι η Midland Bank.

Ερχεται… διαβολοβδομάδα

Ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ βρίσκεται, ήδη, στο Χονγκ Κονγκ. Ποιος είναι ο Γκιούλιβερ; Ενας εκ των βασικών παικτών της παρτίδας πόκερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου. O 56χρονος Λονδρέζος άφησε, ήδη, το γραφείο του στη Ζυρίχη και πέταξε για την άλλη άκρη του κόσμου, ενώ το ίδιο δρομολόγιο θα κάνει τη Δευτέρα το βράδυ ο Ντάγκλας Φλιντ, πρόεδρος του ομίλου. Στην πτήση, θα βρίσκονται μαζί του κι άλλα μέλη του ΔΣ, τα οποία εναντιώνονται στην στάση του Γκιούλιβερ, ο οποίος πιέζει για παραμονή της HSBC στην Αγγλία. Λογικό, ο ίδιος είναι γεννημένος στα Mildands (στο Ντέρμπι συγκεκριμένα) και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι θα σημαίνει μία απόφαση φυγής του ομίλου από το Νησί. Σε κάθε περίπτωση, με το που ληφθεί η όποια απόφαση θα ανακοινωθεί άμεσα. Κι αυτό γιατί οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν…

Στο διήμερο meeting θα αναλυθούν οι μελέτες και οι εισηγήσεις που έχουν γίνει, ενώ όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, εισηγητικό σημείωμα υπάρχει κι από τον Τζορτζ Οζμπορν, τον βρετανό υπουργό Οικονομικών.

Η όλη διαδικασία βάζει τέλος σε μία διαδικασία που κράτησε εννιά μήνες, όταν πέρυσι τον Απρίλιο το ΔΣ του ομίλου άνοιξε κι επίσημα το ζήτημα της μετεγκατάστασης της έδρας του. Βασικός λόγος δεν είναι άλλος από την αύξηση των τραπεζικών τελών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία παίρνουν από τα αποθεματικά της HSBC σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια (904 εκατομμύρια για την ακρίβεια). Δεν τα λες και λίγα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...