873
Στα κεντρικά γραφεία του twitter στο Σαν Φρανσίσκο επικρατεί προβληματισμός... | REUTERS/Robert Galbraith/Files

Η… έξοδος του Μεσολογγίου στο Τwitter

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2016, 10:09
Στα κεντρικά γραφεία του twitter στο Σαν Φρανσίσκο επικρατεί προβληματισμός...
|REUTERS/Robert Galbraith/Files

Η… έξοδος του Μεσολογγίου στο Τwitter

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2016, 10:09

Τελικά, οι σπασμωδικές αντιδράσεις λίγο πριν και λίγο μετά το «σκάσιμο» ενός μεγάλου θέματος δεν είναι προνόμιο μόνο των ελλήνων πολιτικών. Συμβαίνει παντού.

Κι όταν λέμε παντού, εννοούμε ακόμη και στις… καλύτερες οικογένειες. Οικογένειες σαν κι αυτή του Τwitter, η οποία έχει στις τάξεις της ειδικούς στην επικοινωνία και στελέχη που έχουν δώσει εξετάσεις στο crisis management.

Τέσσερα κορυφαία στελέχη αποχώρησαν από τον κολοσσό των social media και το ζήτημα έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κυρίως εξαιτίας του τρόπου αντίδρασης του επικεφαλής της εταιρείας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δηλαδή, από το tweet που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Τζακ Ντόρσεϊ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Οταν αρχίζεις με επίθεση στον Τύπο για κάτι που γράφτηκε και εν τέλει επιβεβαιώθηκε, τότε κάτι δεν έχει πάει καλά. Καθόλου καλά.

Ο Ντόρσεϊ επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, τα όσα είχαν αρχίσει να ακούγονται στα δημοσιογραφικά γραφεία εδώ και μέρες. Οι Αλεξ Ρέτερ, πρώτος αντιπρόεδρος στο μηχανικό κομμάτι, Κέιτι Τζέικομπς Στάντον, αντιπρόεδρος στον τομέα της παγκόσμιας αγοράς media, Σκιπ Σάιπερ, αντιπρόεδρος στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού και Κέβιν Βέιλ, αντιπρόεδρος στο τμήμα παραγωγής, αποχώρησαν από την Twitter Inc., την εταιρεία – δηλαδή – στην οποία ανήκει η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Η σημαντικότερη απώλεια θεωρείται αυτή της Βέιλ, η οποία προηγουμένως είχε εργαστεί σε Google, Yahoo!, αλλά και στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Ο Ντόρσεϊ προτίμησε να μιλήσει για τη συμβολή των τεσσάρων κορυφαίων στελεχών στο οικοδόμημα του Τwitter κι όχι για τους λόγους αποχώρησής τους. Λογικό, όταν έχεις να διαχειριστείς μία τόσο μεγάλη κρίση, κοιτάς πώς να την πασπαλίσεις και να την πλασάρεις όσο πιο μαλακά γίνεται στα αδηφάγα μάτια –και στόματα- ΜΜΕ και κοινού. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος Ντόρσεϊ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τόσο τους άλλους μετόχους και επενδυτές της εταιρείας, όσο και το προσωπικό της, πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού ο Ανταμ Μπέιν θα είναι αυτός που θα αναλάβει την αντικατάστασή τους. Και των τεσσάρων μαζί! Κάτω από τον Μπέιν θα βρίσκεται ο Ανταμ Μέσιντζερ, ο οποίος θα αναλάβει τα των τεχνικών ζητημάτων, με τους δύο άνδρες –ουσιαστικά- να αποτελούν, πλέον, το alter ego του Ντόρσεϊ στην προσπάθειά του να σώσει ό,τι σώζεται.

2016-01-25T001901Z_942125801_GF20000105891_RTRMADP_3_TWITTER-MANAGEMENTCHANGES
Τα κεντρικά γραφεία του twitter στο Σαν Φραντσίσκο (Reuters)

Η πορεία της Twitter Inc. μόνο ικανοποιητική δεν ήταν τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον σε σύγκριση με τους αντιπάλους της. Και σε αυτό ακριβώς στάθηκε ο Ντόρσεϊ, στην ανακοίνωσή του. Στο «πόσο συνέλαβαν τα τέσσερα στελέχη στο να γυρίσουμε σε κέρδη άνω των δύο δισεκατομμυρίων από τα μηδενικά που είχαμε πριν μερικά χρόνια».

Ολα αυτά, την ώρα που στην Twitter Inc. είναι κοινό μυστικό πως πραγματοποιείται… ακήρυχτος πόλεμος από μετόχους και επενδυτές προς τους επικεφαλής του ΔΣ για διεύρυνση του κύκλου εργασιών, αλλά και για κλιμάκωση του ανταγωνισμού προς την Facebook και τη Snapchat, δύο ανταγωνιστικά μέσα τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν την απήχησή τους σε νέα κοινά, ενώ αντιθέτως ο ρυθμός προσέλκυσης νέων χρηστών από το Twitter παρουσιάζει κάμψη. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με αναλυτές, ένα ευρύτερο και πιο «υπαρξιακό» πρόβλημα για το Twitter: Τι είναι τελικά; Τι θέλει να προσφέρει στο παγκόσμιο κοινό;

Κριτική από τον Τύπο στον Ντόρσεϊ

Αν κι ο διευθύνων σύμβουλος της Twitter Inc. δεν έκανε γνωστούς τους λόγους για τους οποίους οι… τέσσερις σωματοφύλακες αποχωρούν, ο ίδιος παραδέχεται πως είχε σκοπό να μιλήσει στο προσωπικό για τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση, ωστόσο οι «ανακριβείς αναφορές του Τύπου» τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Ποτέ, όμως, δεν εξήγησε ποιες ήταν αυτές οι αναφορές και ποιο κομμάτι τους ήταν ανακριβές, κάτι που σχολιάζεται ιδιαίτερα καυστικά από το σύνολο του διεθνούς Τύπου.

Η είδηση έγινε γνωστή το πρωί της Κυριακής (σε ώρα Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ) από το recode.net, με τον Κερτ Βάγκνερ και την Κάρα Σουΐσερ να υπογράφουν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Μάλιστα, οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο αποχωρήσεις, κι όχι τέσσερις, ενώ τόνιζαν πως δεν πρόκειται να ενταχθούν στο δυναμικό άλλης εταιρείας.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι απλώς μία κρίση. Είναι το μεγαλύτερο κύμα αποχώρησης στελεχών – και μάλιστα σε αυτή τη βαθμίδα – από την ώρα που ο Ντόρσεϊ επέστρεψε στην ηγεσία του ομίλου. Από εκείνη την στιγμή, μέσα στο 2015 δηλαδή, η μετοχή της Twitter Inc. έχει σημειώσει πτώση που φτάνει στο 50% μέχρι σήμερα.

Και το καλύτερο; Το Σάββατο το βράδυ, ο Τζέισον Τοφ, μέχρι πρότινος υπεύθυνος του twitter για το VINE (τη… θυγατρική του εταιρεία για τα video, δηλαδή) ανακοίνωσε πως αποχωρεί κι αυτός για να ενταχθεί στην Google! Και το έκανε με ένα tweet…

H είδηση για την αποχώρηση των τεσσάρων αντιπροέδρων ήλθε καθώς η μετοχή της Twitter Inc. κατέγραψε νέα χαμηλά την περασμένη εβδομάδα στη Γουόλ Στριτ. Οπως σημειώνουν οι Financial Times, οι μετοχές της εταιρείας έχουν χάσει τη μισή τους αξία το τελευταίο έτος, ενώ υπογραμμίζεται το γεγονός ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την «πτώση» για περισσότερη από μία ώρα του ιστότοπου την περασμένη εβδομάδα, η οποία έφερε στο νου των χρηστών τα πρώτα δύσκολα χρόνια του Twitter. Οι FT εκτιμούν ότι ο συνδυασμός της κατάρρευσης της τιμής της μετοχής και των αποχωρήσεων στελεχών ανατροφοδοτεί τη φημολογία περί πώλησης της εταιρείας.

Την περασμένη Παρασκευή η τιμή της Twitter Inc. στη Γουόλ Στριτ έκλεισε στα 17,84 δολάρια. Στις 7 Νοεμβρίου 2013, πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο αξιών της Νέας Υόρκης, η τιμή της είχε κλείσει στα 44,90 δολάρια…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...