414
Το ξέρατε ότι ορισμένα είδη παπαγάλων κοκκινίζουν από τη ντροπή τους; | Shutterstock

Eνα επιστημονικό συνέδριο… σαν την Κιβωτό του Νώε

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2018, 11:30
Το ξέρατε ότι ορισμένα είδη παπαγάλων κοκκινίζουν από τη ντροπή τους;
|Shutterstock

Eνα επιστημονικό συνέδριο… σαν την Κιβωτό του Νώε

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2018, 11:30

Χταπόδια, κοράκια, παπαγάλοι,κότες, μυρμήγκια: όλα τα ζώα, ακόμη και τα πιο περίεργα ή διαφορετικά, αποτελούν τους πρωταγωνιστές του συνεδρίου «Université d’été de l’animal» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Βρετάνη της Γαλλίας.

Το πρωτότυπο αυτό συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο, είναι ανοικτό προς το κοινό, γι’ αυτό άλλωστε και δεν διεξάγεται σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο ή συνεδριακό χώρο αλλά σε έναν… ζωολογικό κήπο.

Κι όχι έναν όποιον κι όποιον κήπο, αλλά στο Μπουρμπανσέ της Βρετάνης, στο γαλλικό Βορρά, ένα πραγματικά ιδανικό περιβάλλον για να μιλήσει κανείς για σύγχρονη βιολογία και βιοηθική.

Οπως τονίζουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές, η πρωτοτυπία του συνεδρίου έγκειται στην αλληλεπίδραση των παρευρισκομένων με τους επιστήμονες καθώς δεν ακολουθεί μια τυπική συνεδριακή δομή, αλλά διευκολύνει το διάλογο μεταξύ των ομιλητών και του κοινού σε συζητήσεις εντός του ζωολογικού κήπου.

Φωτογραφία από το περυσινό συνέδριο «Université d’été de l’animal» (L’animal et l’homme/Facebook)

«Hταν επιθυμία μας να μιλήσουμε για τα ζώα και την συμπεριφορά τους όχι κάπου μακριά τους, αλλά δίπλα σε αυτά –κάτι που αντανακλάται επίσης στα διάφορα εργαστήρια που προσφέρονται εντός του κήπου», σημειώνουν.

Σε αυτή την τρίτη του έκδοση, το συνέδριο θα ασχοληθεί με θέματα τόσο διαφορετικά όπως ο βιομιμητισμός, αλλά και τρέχοντα ζητήματα βιοηθικής.

Από τις εξέχουσες επιστημονικές μορφές που θα πάρουν κάποια στιγμή τον λόγο μέχρι την Κυριακή το απόγευμα που πέφτει η αυλαία του συνεδρίου, συγκαταλέγεται η Καλίνα Ράσκιν, γενική διευθύντρια του κέντρου CEEBIOS (Centre Européen d’Excellence en Biomimétisme) η οποία θα κάνει εισήγηση με θέμα «Βιοϊατρική, όταν το πανεπιστήμιο της ζωής μας εμπνέει», όπου θα εξετάσει με ποιο τρόπο τα διάφορα είδη ζώων μας προσφέρουν καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις σε ζητήματα παραγωγής ενέργειας, κατασκευής υλικών και διαχείρισης πληροφοριών.

Μαθαίνοντας για τους λεμούριους στον ζωολογικό κήπο Μπουρμπανσέ της Βρετάνης (Domaine de la Bourbansais/Facebook)

Επίσης, ο βιολόγος Ζορζ Σαπουτιέ θα μιλήσει για τις «χίλιες όψεις της ζωικής νοημοσύνης», κάνοντας ειδική μνεία στις προόδους που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη νευροβιολογία και την βιοηθική. Ο επιστήμονας θα αναφερθεί ειδικότερα στο γεγονός πως η νοημοσύνη και τα συναισθήματα δεν είναι ανθρώπινες ιδιαιτερότητες, φέρνοντας για παράδειγμα ακόμη και κάποια συγκεκριμένα είδη παπαγάλων που… κοκκινίζουν από την ντροπή τους.

Αλλά και ο Λουντοβίκ Ντικέλ, καθηγητής βιοηθικής στο πανεπιστήμιο της Καέν, θα μιλήσει για την νοημοσύνη του χταποδιού και των «ξαδελφιών» του (σουπιές, καλαμάρια), αποδεικνύοντας πως τα κεφαλόποδα διαθέτουν ένα εξαιρετικά εξελιγμένο εγκέφαλο αλλά και μοναδικές αισθητικές ικανότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...