576
Κρατούμενοι γεμίζουν αμμοσακούλες για τους πολίτες της Φλόριντα ώστε να οχυρωθούν εν αναμονή του τυφώνα Ιρμα, τον Σεπτέμβριο του 2017 | Βrian Blanco/Getty Images/Ideal Images

Πανεθνική απεργία στις φυλακές των ΗΠΑ ενάντια στις «σύγχρονες βαμβακοφυτείες»

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2018, 17:25
Κρατούμενοι γεμίζουν αμμοσακούλες για τους πολίτες της Φλόριντα ώστε να οχυρωθούν εν αναμονή του τυφώνα Ιρμα, τον Σεπτέμβριο του 2017
|Βrian Blanco/Getty Images/Ideal Images

Πανεθνική απεργία στις φυλακές των ΗΠΑ ενάντια στις «σύγχρονες βαμβακοφυτείες»

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2018, 17:25

Πανεθνική απεργία ξεκίνησαν πριν από τρία 24ωρα άντρες και γυναίκες κρατούμενοι στις φυλακές των ΗΠΑ με βασικά τους αιτήματα πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και το τέλος της «σύγχρονης δουλείας», όπως χαρακτηρίζουν τον εξαναγκασμό τους σε εργασία έναντι πενιχρής αμοιβής.

Στην απεργία, η οποία άρχισε στις 21 Αυγούστου, την 47η επέτειο από τη δολοφονία του Τζορτζ Τζάκσον, ιδρυτικού μέλους των «Μαύρων Πανθήρων», από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, συμμετέχουν κρατούμενοι σε -μέχρι στιγμής- 17 πολιτείες της χώρας.

Η απεργία πείνας αλλά και εργασίας οργανώθηκε από μέλη της ομάδας Jailhouse Lawyers Speak, μιας ομάδας φυλακισμένων που παρέχουν αμοιβαία βοήθεια και νομική κατάρτιση σε άλλους φυλακισμένους και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη, την ημέρα της επετείου της εξέγερσης στις φυλακές Άτικα της Νέας Υόρκης το 1971.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η συλλογικότητα, τονίζεται ότι «πρόκειται για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι φυλακισμένοι καταλαβαίνουν ότι αντιμετωπίζονται ως ζώα. Οι φυλακές στις ΗΠΑ είναι εμπόλεμες ζώνες. Καθημερινά, κρατούμενοι βλάπτονται λόγω των συνθηκών περιορισμού. Kάποιοι από μας είναι σαν να είμαστε ήδη νεκροί, οπότε τι έχουμε να χάσουμε;».

Τα αιτήματα της απεργίας είναι δέκα, περιγράφονται στο φυλλάδιο της Jailhouse Lawyers Speak και ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι άμεσες βελτιώσεις στις συνθήκες των φυλακών και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων ανδρών και γυναικών, η άμεση λήξη της δουλείας στη φυλακή, το άμεσο τέλος των ρατσιστικών υπερβολικών ποινών, των υπερβολικών καταδικών και των απορρίψεων για υφ’ όρον απόλυση σε μαύρους και έγχρωμους, αλλά και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα ψήφου όλων των εγκλείστων πολιτών που εκτίουν ποινές φυλάκισης, των υποδίκων και των αποκαλούμενων «πρώην εγκληματιών”.

Φωτογραφία μετά από εξέγερση σε φυλακή της Καλιφόρνιας το 2009 (Michal Czerwonka/Getty Images)

Η απεργία έρχεται ως απάντησή τους στα γεγονότα της 16ης Απριλίου, όταν 7 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 τραυματίστηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπίσοπβιλ στη Νότια Καρολίνα.

Οι σύγχρονες «βαμβακοφυτείες»

Καθημερινά, πάνω από 800.000 φυλακισμένοι αναγκάζονται να εργάζονται σε διάφορες βιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την εργασία τους αυτή, ο τζίρος στις βιομηχανίες ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, με τους φυλακισμένους να αμείβονται σε μερικές πολιτείες με μόλις τέσσερα σεντς την ώρα.

Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως οι ομοσπονδιακές φυλακές έχουν συνάψει συμβόλαια με μεγάλες πολυεθνικές όπως η Microsoft, η American Airlines, τα Starbucks, η BP, η Victoria Secret, η Walmart και τα McDonald’s, οι οποίες αναθέτουν «βαριά» εργασία στους κρατουμένους έναντι… πινακίου φακής.

Για παράδειγμα, τα McDonald’s αγοράζει μια πληθώρα προϊόντων που κατασκευάζονται σε φυλακές, ανάμεσα τους τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα δοχεία και οι στολές των υπαλλήλων. Η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων στα Wal-Mart έχουν κατασκευαστεί σε εργοστάσια εργασίας στις αμερικανικές φυλακές, ενώ κι η μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία AT & T απέλυσε στο παρελθόν χιλιάδες εργαζόμενους της και προσέλαβε τρόφιμους φυλακών για να εργαστούν στα τηλεφωνικά κέντρα της, τους οποίους μόλις και μετά βίας πληρώνουν με δύο δολάρια την ημέρα.

Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα, καθώς σε πολιτείες όπως το Τέξας η σωφρονιστική εργασία είναι υποχρεωτική και μη αμειβόμενη!

Σύμφωνα με το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας, «οι κρατούμενοι δεν αμείβονται για την εργασία τους, αλλά μπορούν να κερδίσουν προνόμια ως αποτέλεσμα της καλής εργασίας». Οι κρατούμενοι που αρνούνται να εργαστούν τοποθετούνται σε απομόνωση.

Παρόμοιες συνθήκες… «βαμβακοφυτείας αμερικάνικου Νότου του 19ου αιώνα» υπάρχουν στην Αριζόνα, την Αλαμπάμα, την Αλάσκα, το Αρκάνσας, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, τη Φλόριντα, τη Γεωργία, τη Χαβάη, τη Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Οχάιο και άλλες πολιτείες, όπου οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να εργάζονται στη γεωργία, την υλοτομία, τα λατομεία και τα ορυχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...