253
Φορτίο με ρωσικά εμβόλια στο αεροδρόμιο του Μπουένος Αϊρες. Απ' ότι φαίνεται, σύντομα θα διατίθεται και σε ευρωπαϊκές χώρες | REUTERS/Agustin Marcarian

Η Ευρώπη μπαίνει γρήγορα σε τροχιά Sputnik V

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 22:04
Φορτίο με ρωσικά εμβόλια στο αεροδρόμιο του Μπουένος Αϊρες. Απ' ότι φαίνεται, σύντομα θα διατίθεται και σε ευρωπαϊκές χώρες
|REUTERS/Agustin Marcarian

Η Ευρώπη μπαίνει γρήγορα σε τροχιά Sputnik V

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 22:04

Ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο ή τις αρχές Μαρτίου ενδέχεται να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V, ανέφεραν οι ρωσικές Αρχές που επισήμαναν ότι έχουν ήδη κατατεθεί τα σχετικά έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Το Sputnik-V θα πωλείται στις χώρες του εξωτερικού για περίπου 10 δολάρια (8,3 ευρώ). «Δεν θα έχουμε σημαντικά οφέλη από τα κέρδη, αλλά απλώς προσπαθούμε να αποσβέσουμε τις επενδύσεις που έχουμε κάνει», ανέφεραν οι ρωσικές Αρχές. Για τους Ρώσους πολίτες ο εμβολιασμός είναι δωρεάν.

Για το εμβόλιο, το οποίο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό σε πολύ υψηλό βαθμό, έχουν δείξει ενδιαφέρον ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γερμανία, δια του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να συνδράμει στην παραγωγή του Sputnik-V πριν λάβει την άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο γερμανός υπουργός επιβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά αποτάθηκε στην γερμανική κυβέρνηση με την παράκληση να αξιολογήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες στην Γερμανία παραγωγικές δυνατότητες για την παραγωγή του εμβολίου.

Την Τρίτη και η γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι ανοικτή, υπό προϋποθέσεις, στην ιδέα να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη το ρωσικό εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών  Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν τόνισε ότι το Sputnik-V θα μπορεί να διανεμηθεί στη Γαλλία εφόσον «ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές» και στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. «Τα εμβόλια δεν έχουν εθνικότητα. Το σημαντικό είναι να έχουμε ένα φάρμακο που να λειτουργεί», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...