481
Ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera από το Ελιζέ | Twitter/Emmanuel Macron

Εμανουέλ Μακρόν: Εγώ, τα σκίτσα του Μωάμεθ και ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 08:46
Ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera από το Ελιζέ
|Twitter/Emmanuel Macron

Εμανουέλ Μακρόν: Εγώ, τα σκίτσα του Μωάμεθ και ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2020, 08:46

«Ο ρόλος μου είναι να κατευνάζω τα πνεύματα», αλλά και «να προστατεύω» δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία. Αυτό εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera —μια προσπάθεια του γάλλου προέδρου να εξηγήσει στον μουσουλμανικό κόσμο τις θέσεις του.

Η συνέντευξη ήταν σχεδόν μιας ώρας και μεταγλωττίστηκε στα αραβικά, από το δίκτυο του Κατάρ, το οποίο έχει μεγάλη τηλεθέαση στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγκρέμπ. Μεταδόθηκε το Σάββατο, δύο ημέρες μετά το μακελειό στη Νοτρ Νταμ της Νίκαιας και ενώ σε πολλές μουσουλμανικές χώρες —από το Ιράν ως τη Σομαλία και από το Καζακστάν ως την Ινδονησία— έχει φουντώσει ένα κλίμα κατά της Γαλλίας, με διαδηλώσεις και μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Ο Μακρόν εξέφρασε λύπη για τις «παρεξηγήσεις» και τη «χειραγώγηση» γύρω από τις δηλώσεις του για τα σκίτσα του Μωάμεθ «μερικές φορές από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες» τους οποίους θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως καταλαβαίνει ότι μουσουλμάνοι μπορεί να σοκαρίστηκαν από τα σκίτσα του Μωάμεθ, ωστόσο αυτά δεν δικαιολογούν τη βία.

«Οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου οφείλονταν σε πολλά ψέματα και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θεώρησαν ότι εγώ ήμουν υπέρ αυτών των σκίτσων. Εγώ είμαι υπέρ της δυνατότητας ο καθένας να μπορεί να γράφει, να σκέφτεται και να σχεδιάζει ελεύθερα στην χώρα μου γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι σημαντικό, ότι είναι ένα δικαίωμα, ότι είναι οι ελευθερίες μας», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω προσωπικά όλα όσα λέγονται, όλα όσα σχεδιάζονται σε σκίτσα», υπογράμμισε.

Όμως, επέμεινε. «Οι εξτρεμιστές δεν σέβονται τη Γαλλία. Λένε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι ίσες με τους άνδρες, ότι τα μικρά κορίτσια δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα αγόρια. Σας το λέω ξεκάθαρα: Όχι εδώ!»

Τονίζοντας ότι θέλει «να ηρεμήσουν τα πράγματα», επέμεινε παράλληλα ότι δεν υπήρχε «στιγματισμός» του μουσουλμανικού κόσμου στη Γαλλία.

«Αλλά επίσης λέω σε πολλούς ηγέτες: στη Γαλλία ο Τύπος είναι ελεύθερος», τόνισε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «σε πολλές χώρες που έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ (των γαλλικών προϊόντων) , δεν υπάρχει πλέον ελευθερία Τύπου, δηλαδή, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για σκίτσα αλλά όχι μόνο του προφήτη ή του Θεού ή του Μωυσή, αλλά των ίδιων των ηγετών της χώρας» —ένα μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Μερικές φορές κάνουν τη γελοιογραφία ξένων ηγετών, όχι όμως (των ηγετών) της χώρας όπου ζουν, γιατί εκεί έχουν σπάσει τα χέρια των γελοιογράφων ή των σκιτσογράφων, γιατί μερικές φορές έχουν σκοτώσει δημοσιογράφους ή τους έχουν βάλει στη φυλακή. Αυτό δεν ισχύει για τη Γαλλία», επέμεινε.

Όσον αφορά τον τούρκο ομόλογό του, ο Μακρόν θεωρεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν είχε «πολεμοχαρή συμπεριφορά προς τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ» προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί τα πράγματα να ηρεμήσουν, αλλά ο Ερντογάν «θα πρέπει να σεβαστεί τη Γαλλία, να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβαστεί τις αξίες της, να μην λέει ψέματα, να μην εκστομίζει ύβρεις», μεσούσης της διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News