496
Χορήγηση εμβολίου για τον κορονοϊό στο εμβολιαστικό κέντρο του Ελληνικού (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Myrillas /SOOC

ΕΜΑ και ECDC: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρίτη δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:04
Χορήγηση εμβολίου για τον κορονοϊό στο εμβολιαστικό κέντρο του Ελληνικού (φωτογραφία αρχείου)
|Menelaos Myrillas /SOOC

ΕΜΑ και ECDC: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρίτη δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:04

Καμία ανάγκη για επείγουσα χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα και στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη αν θα χορηγηθούν επιπλέον δόσεις σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους, καθώς όπως έχει φανεί τα εμβόλια δεν έχουν τόσο καλή αποτελεσματικότητα σε αυτή την κατηγορία ασθενών.

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια της προστασίας του, δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), είναι σε αυτή τη φάση εξαιρετικά προστατευτικά έναντι νοσηλείας, σοβαρής νόσησης και θανάτου που σχετίζονται με τη λοίμωξη Covid-19, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ άνω των 18 ετών δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένος.

«Σε αυτήν τη φάση, η προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο εμβολιασμός όλων εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό», ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται παράλληλα ότι εκτός από τα εμβόλια, ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της πανδημίας είναι η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων, όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς με κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από Covid-19.

Οι ειδικοί της ΕΜΑ και του ECDC αναφέρουν ακόμη ότι σε κάποιες μελέτες διαπιστώνεται ότι η συμπληρωματική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως λήπτες μοσχεύματος οργάνων των οποίων οι αρχικές αποκρίσεις στον εμβολιασμό ήταν χαμηλές.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή χορήγησης πρόσθετης δόσης θα πρέπει να εξετάζεται ήδη. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως εκείνοι που ζουν σε χώρους μακροχρόνιας φροντίδας», αναφέρουν οι ειδικοί των αρμόδιων οργανισμών.

Κάτι βέβαια για το οποίο θα πρέπει να φροντίσουν τα κράτη-μέλη, τα οποία θα πρέπει να ετοιμάσουν προκαταρκτικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΜΑ δεν εγκρίνει προς το παρόν ενισχυτική δόση, αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής Εμβολιασμού της κάθε χώρας τη διαδικασία, ενώ παράλληλα ζητά από τις χώρες να είναι προετοιμασμένες γι’ αυτό το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή.

Ξεκινούν στην Κύπρο

Μετά την ανακοίνωση της ΕΜΑ, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε την Πέμπτη να εγκρίνει την χορήγηση την ενισχυτική δόση εμβολίου για τον κορονοϊό σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, αφού το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι νοσηλείες ηλικιωμένων με Covid, κάτι που δείχνει πως έχει μειωθεί το ποσοστό ανοσίας σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού.

Ετσι, η τρίτη δόση θα αρχίσει να χορηγείται άμεσα σε άτομα άνω των 65 ετών, σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, δεδομένου ότι έχει παρέλθει περίοδος έξι μηνών από τη δεύτερη δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...