352
|

Χωματερή αγάπη μου

Avatar Νίκος Κακαρίκας 31 Μαρτίου 2015, 14:55

Χωματερή αγάπη μου

Avatar Νίκος Κακαρίκας 31 Μαρτίου 2015, 14:55

Τα στοιχεία της Eurostat για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι για μια ακόμη χρονιά ιδιαιτέρως απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, για το 2013 από τα 506 κιλά σκουπιδιών ανά άτομο στην Ελλάδα το 81% κατέληξε στις χωματερές, το 16% ανακυκλώθηκε και το 4% ανακυκλώθηκε με την μέθοδο της κομποστοποίησης. Αντιθέτως, στη Σλοβενία και στη Γερμανία το ποσοστό της ανακύκλωσης των σκουπιδιών άγγιξε το 55% και το 47% αντίστοιχα, στο Βέλγιο και στην Ιρλανδία το 34% και στη Σουηδία το 33%.

Πρωταθλητές στην κομποστοποίηση αναδεικνύονται οι χώρες της Αυστρίας με 35%, της Ολλανδίας με 26% και του Βελγίου με 21%. Πρώτοι στην αποτέφρωση σκουπιδιών είναι οι Εσθονοί με 64%, οι Δανοί με 54% και οι Σουηδοί με 50%. Οι Σουηδοί συγκεκριμένα έχουν φτάσει να ανακυκλώνουν όλα τα αστικά απορρίμματα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια εισάγουν σκουπίδια από την Αγγλία και τη Νορβηγία τα οποία, μετά την κατάλληλη επεξεργασία τους, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Πλην της χώρας μας οι χωματερές ζουν και βασιλεύουν στη Ρουμανία, όπου το 97% των σκουπιδιών θάβονται ανεξέλεγκτα, στη Μάλτα με 88%, στην Κροατία με 85% και στη Λιθουανία με 83%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας παραπέμπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της ΕΕ γιατί δεν διασφάλισε τη σωστή επεξεργασία λυμάτων τα οποία παρουσιάζουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο «η Ελλάδα προειδοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αφορά περιοχές με πληθυσμό μεταξύ 2000 και 15000 κατοίκων. Αν και πολλά από τα αρχικά προβλήματα έχουν έκτοτε αντιμετωπιστεί, το μέγεθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα οδήγησαν την Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η Ελλάδα παρουσιάζει καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας και από τις τελευταίες εκθέσεις των ελληνικών αρχών προκύπτει ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε πέντε οικισμούς (Προσοτσάνη, Δοξάτο, Ελευθερούπολη Γαλάτιστα και Βαγιά). Για τρεις άλλους οικισμούς (Πολύχρονο, Χανιώτη και Δεσφίνα), η Επιτροπή θεωρεί ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι είτε ανεπαρκή είτε δείχνουν μη συμμόρφωση με τα κατάλληλα πρότυπα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News