1133
Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) και Γιώργος Σταθάκης στα υπουργικά έδρανα στη Βουλή. Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με την ψήφιση τελευταίων προαπαιτούμενων | Nick Paleologos / SOOC

Κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν οι «αστερίσκοι» της συμφωνίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 08:51
Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) και Γιώργος Σταθάκης στα υπουργικά έδρανα στη Βουλή. Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με την ψήφιση τελευταίων προαπαιτούμενων
|Nick Paleologos / SOOC

Κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν οι «αστερίσκοι» της συμφωνίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 08:51

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος έχει μπει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των €7,5 δισ. έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Για να εγκριθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης έμενε να ψηφιστούν στη Βουλή οι τροπολογίες στα εκκρεμή προαπαιτούμενα – τα ειδικά μισθολόγια, ο ΕΝΦΙΑ, το ΕΚΑΣ, ο ΑΔΜΗΕ κ.λπ.- τα θέματα, δηλαδή, που παρέμεναν ανοιχτά.

Με τις ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέρασαν από τη Βουλή οι «ουρές» των προαπαιτουμένων, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Το σύνολο των νομοτεχνικών τροπολογιών –που κατατέθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς το βράδυ της Τετάρτης- καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή να λένε ένα ηχηρό ΟΧΙ σε όλα.

Το ΚΚΕ απουσίαζε από την ψηφοφορία, καθώς, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την αίθουσα της Βουλής μαζί με το ΠΑΣΟΚ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της άρνησης της κυβέρνησης να κάνει δεκτό το αίτημα να διεξαχθεί η ψηφοφορία την επόμενη μέρα, Παρασκευή. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) επέστρεψαν για να (κατά)ψηφίσουν. Το ΚΚΕ αρνήθηκε καθώς ήθελε να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, αφού η κυβέρνηση την κατέθεσε την Πέμπτη, δεν είχε τους απαραίτητους βουλευτές για να υπογράψουν το αίτημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν τις τροπολογίες, δηλώνοντας ότι «σήμερα θα τελειώσουμε με το πρώτο σκέλος του αφηγήματός μας». Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στη στάση που έχουν επιδείξει κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. «Πολλοί δεν ήθελαν αυτή την επιτυχία, ενώ διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι αυτές οι τελευταίες αλλαγές θα είναι χειρότερες», είπε αναφερόμενος τόσο στη Νέα Δημοκρατία -την οποία κάλεσε «να βρει νέο αφήγημα» καθώς το αφήγημα ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση «απέτυχε»- όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Κανείς που ψήφισε το νομοσχέδιο την περασμένη Κυριακή δεν θα έχει λόγο να μην το ψηφίσει τώρα» επεσήμανε ο υπουργός.

Ολα τα κόμματα, πέρα από τα δύο κυβερνώνοτα, καταψήφισαν τις τροπολογίες και άσκησαν εκ νέου κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε ότι τα μέλη της «αυτοακυρώνονται συνεχώς, με κυνισμό και χωρίς φραγμό, για να κρατηθούν λίγο ακόμη στην καρέκλα», κάνοντας λόγο για «φορολογική σφαγή» και «τυφώνα φοροκαταιγίδας που εξαπέλυσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ».

Ασφαλώς αναφέρθηκε και στην επίμαχη διάταξη για τις offshore. Την ίδια ώρα, 38 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυναν τέσσερις ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Οι βουλευτές ρωτούν γιατί η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε ερώτηση από το 2015 για τη συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε offshore και γιατί επέλεξε να φέρει το θέμα σε ένα άρθρο πολυσέλιδου πολυνομοσχεδίου. Ακόμη, ρωτούν τι γνωρίζει η κυβέρνηση για τα πόθεν έσχες των χρήσεων 2013, 2014 και 2015 και σπεύδει να νομοθετήσει την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Μεταξύ άλλων, στις τροπολογίες προβλέπονται:

Ειδικά μισθολόγια:  Δίνεται παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να εξευρεθούν τα ισοδύναμα. Έτσι, για το θέμα των ειδικών μισθολογίων προβλέπεται ότι η αναστολή για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, μέλη ΔΕΠ-ΑΕΙ κ.ά.) δεν εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης εξοικονόμησης δαπανών εξειδικεύονται και νομοθετούνται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και τίθενται σε εφαρμογή από την 1 Ιανουαρίου 2017.

Για τον «κόφτη»: Επαναδιατυπώνονται διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής σχετικά με την έκθεση που θα υποβάλλει κάθε χρόνο ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή και στην Ε.Ε., όπως επίσης και ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής του μηχανισμού σε εξαιρετικές περιπτώσεις (φυσικές καταστροφές κλπ.) θα γίνεται κατόπιν συμφωνίας με τους Θεσμούς. Ακόμα, διασαφηνίζεται ο μαθηματικός τύπο βάσει του οποίου δύναται να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών του προϋπολογισμού.

Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.: Επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν την εταιρεία και τις θυγατρικές της. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ότι το ΤΧΣ για την διανομή των κερδών του οποίου ισχύουν όσα προβλέπει ο νόμος 3864/2010 (άρθρο 12), θα μεταφέρει ποσά απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για ΕΚΑΣ και οικογενειακή παροχή: Ορίζεται ως χρόνος εφαρμογής των νέων κριτηρίων χορήγησής του η 1 Ιουνίου 2016 αντί 1 Ιανουαρίου 2016, ενώ τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις του Ασφαλιστικού όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς. Συγκεκριμένα, αποσαφηνίζεται ότι οι διατάξεις για την οικογενειακή παροχή δεν εφαρμόζονται για τα πρόσωπα που οι συντάξεις τους υπολογίζονται με το νέο Ασφαλιστικό. Επίσης, προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης που θα περικοπεί σε περίπτωση εργασίας συνταξιούχων του Δημοσίου, θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Ακόμα, ρυθμίζεται κατά ενιαίο τρόπο για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ο υπολογισμός του ποσού της εφάπαξ παροχής για τον ασφαλιστικό χρόνο έως και την 31.12.2013. Επίσης, καταργούνται οι ειδικώς οριζόμενοι πόροι ασφαλιστικών ταμείων που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ειδικότερα για το ΕΚΑΣ: η τροπολογία ορίζει ότι η εφαρμογή των νέων κριτηρίων του ΕΚΑΣ που εισάγονται με το ν. 4387/2016 αρχίζει από 1.6.2016. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδιδόμενη σε ετήσια βάση αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος. Η σωρευτική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, για την αιτία αυτή, από το έτος 2016 έως και το έτος 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ ευρώ, από το έτος 2016 έως και το έτος 2018 σε 808 εκατ ευρώ και από το έτος 2016 έως και το έτος 2019 σε 853 εκατ ευρώ. Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται. Στην πράξη, το ποσό εξοικονόμησης μεταξύ 2016 και 2017 παραμένει το ίδιο, γεγονός που σημαίνει ότι το 2017 θα κοπούν περισσότερα ποσά, και συνεπώς θα χάσουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι!

Για ΑΔΜΗΕ Α.Ε.: Ρυθμίζονται θέματα δημοπράτησης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας για ανακατανομή των μεριδίων στο διασυνδεδεμένο σύστημα, των μεριδίων της ΔΕΗ Α.Ε. και των εναλλακτικών παρόχων. Ακόμα, επανακαθορίζεται μειούμενο (από πέντε σε τέσσερις μήνες) το χρονικό όριο εντός του οποίου διενεργείται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα μεταβιβαστούν μετοχές της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και προσδιορίζεται ρητά το χρονικό διάστημα από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του οποίου η ΔΕΗ Α.Ε. θα πρέπει να έχει λάβει γνωμοδότηση προκειμένου να προβεί στη σύναψη της αγοραπωλησίας μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Εταιρείες Διαχείρισης και Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια: Τροποποιείται η προϋπόθεση καταβολής σε μετρητά και σε ελληνική τράπεζα ποσού 4,5 εκατ. ευρώ ως ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο προκειμένου οι εταιρείες αυτές να λαμβάνουν άδεια να χορηγούν νέα δάνεια και πιστώσεις. Στις περιπτώσεις που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, δεν επιτρέπεται να προσδιορίζεται περιθώριο επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει η τράπεζα.

Για την (κοινοβουλευτική) Ιστορία, οι επώδυνες τροπολογίες κατατέθηκαν στην Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού)…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...