296
|

Πλατεία Συντάγματος: μέρα δεύτερη

Πλατεία Συντάγματος: μέρα δεύτερη

Συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στις μεγάλες πόλεις της χώρας για δεύτερη μέρα.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τις συνεχείς βροχοπτώσεις, περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Συντάγματος. Ήδη από το πρωί, έλληνες διαδηλωτές μαζί με αντίστοιχους ισπανούς που βρίσκονταν τις προηγούμενες μέρες στο Θησείο, είχαν στήσει ένα πρόχειρο «καταυλισμό» από μία σκηνή και τέντες, στη προσπάθεια να στηθεί μία μόνιμη παρουσία του κόσμου.

Αν και είχε προγραμματιστεί, από το προηγούμενο βράδυ, συνέλευση για τις εννέα το βράδυ, εξαιτίας της βροχής και μερικών τεχνικών προβλημάτων, η συνέλευση ξεκίνησε δύο ώρες αργότερα. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, πλήθος κόσμου συνέρρεε στο «κέντρο» των αγανακτισμένων, προκειμένου να δηλώσει τη συμμετοχή του στις διάφορες «ομάδες εργασίες» που οργανώνουν οι διαδηλωτές. Οι ομάδες αυτές διακρίνονται σε: καθαρισμό, σίτιση, υγεία, πολιτισμικά/εκδηλώσεις, νομική-γραμματειακή-τεχνική υποστήριξη,  εφοδιασμό υλικών και μεταφραστών. Εκατοντάδες κόσμος δήλωσε συμμετοχή στις παραπάνω ομάδες ανάλογα με τις ικανότητες και την ιδιότητα του καθενός.

Η συνέλευση, παρά τη καθυστέρηση της έναρξης, είχε σχεδόν το διπλάσιο κόσμο από τη Τετάρτη. Συζητήθηκαν ζητήματα στρατηγικής και καθορισμού των στόχων του κινήματος ενώ ένταση επικράτησε σχετικά με το αν θα πρέπει να υψώνονται ελληνικές σημαίες ή όχι καθώς και τη παρουσία μεταναστών στη κίνηση. Συγκεκριμένα, ο κόσμος αντέδρασε έντονα όταν ένας από τους ομιλητές έκανε διάκριση μεταξύ «νομίμων» και «παράνομων» μεταναστών, με τη πλειοψηφία των παρευρισκομένων να τάσσεται ενάντια στην οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ ελλήνων και αλλοδαπών.

Μέχρι το τέλος της βραδιάς είχαν στηθεί περισσότερες από πέντε σκηνές και από εδώ και πέρα οι διαδηλωτές δηλώνουν πως σκοπεύουν να κατασκηνώσουν μόνιμα στη πλατεία. Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το απόγευμα και όπως όλα δείχνουν η, προγραμματισμένη για τις εννέα το βράδυ,συνέλευση θα είναι και η μαζικότερη μέχρι στιγμής.

* για τα πρακτικά της Συνέλευσης της Τετάρτης, πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News