1173
Το χωριό Μεγάλα Καλύβια που καταστράφηκε από την κακοκαιρία | REUTERS/Giannis Floulis

«Ιανός»: Τα έξι μέτρα του υπουργείου Υποδομών για τις πληγείσες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 16:59
Το χωριό Μεγάλα Καλύβια που καταστράφηκε από την κακοκαιρία
|REUTERS/Giannis Floulis

«Ιανός»: Τα έξι μέτρα του υπουργείου Υποδομών για τις πληγείσες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 16:59

Έξι μέτρα για την ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ιανός» ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ανάμεσα σε αυτά, προβλέπεται ο έλεγχος κτιρίων και η καταγραφή ζημιών, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από κλιμάκια 300 μηχανικών, που διενεργούν αυτοψίες, και η άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων με μία αίτηση. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα δοθούν 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα gov.gr. Παράλληλα, θα υπάρξει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της ζημίας του κτιρίου, για εργασίες επισκευής, ενώ σε κάθε πληγέντα Δήμο θα δοθεί από 1 εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Από σήμερα Τετάρτη, στο υπουργείο λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πληγέντων, ενώ προγραμματίζονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας ύψους 39 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία και 40 εκατ. ευρώ σε Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την Τετάρτη λειτουργούν κανονικά τα δρομολόγια τρένων Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ενώ στο Παλαιοφάρσαλο, η δεύτερη γραμμή θα αποκατασταθεί από συνεργεία του ΟΣΕ έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε το δρομολόγιο στη μια γραμμή θα γίνεται από Λιανοκλάδι έως το σταθμό Αγίου Στεφάνου (Δομοκός). Εντός των επόμενων 15 ημερών, θα είναι έτοιμη και η δεύτερη γραμμή στη σήραγγα της Όθρυος.

Μέτρα λαμβάνονται και για την αντικατάσταση των εντύπων αδειών οδήγησης, μια διαδικασία που θα γίνεται δωρεάν για τους πλημμυροπαθείς. Επίσης, επιτρέπεται και η οριστική διαγραφή από το Μητρώο ΙΧ αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αυτών σε εταιρεία ανακύκλωσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση, τα έξι μέτρα είναι τα εξής:

Α. Έλεγχος κτιρίων και καταγραφή ζημιών

Το υπουργείο Υποδομών έστειλε ήδη από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου κλιμάκια 300 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια των Δήμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Ιανού.

Έως το τέλος της χτεσινής ημέρας (22 Σεπτεμβρίου 2020), είχαν διεξαχθεί έλεγχοι σε 1.097 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων 59 βρέθηκαν χωρίς ζημιές.

Β. Άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, με μία μόνο αίτηση

Όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα gov.gr. Θα γίνει στη συνέχεια βεβαίως έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων και τυχόν παραβάτες θα πληρώσουν αυστηρά πρόστιμα.

Επίσης, στα πλαίσια της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις.

Άμεσα θα διατεθεί επίσης από 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Γ. Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης των πληγέντων

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργεί από σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τηλεφωνικό κέντρο, με δέκα γραμμές, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πληγέντων.

Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210-6509300 τις ώρες 8:00 – 21:00.

Δ. Έργα Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Προστασίας ύψους 39 εκ ευρώ σε Θεσσαλία και 40 εκ ευρώ σε Φθιώτιδα

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επειγόντων έργων, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών πλησίον των αυτοκινητοδρόμων, που υλοποιήθηκαν με συμβάσεις παραχώρησης.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, ο παραχωρησιούχος του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 (δηλαδή η Κεντρική Οδός) θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα έργα ύψους 39 εκατ. ευρώ στην περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τα έργα αυτά ειδικότερα αφορούν:

• Στη διευθέτηση του ποταμού Καλέντζη σε μήκος 16 χλμ και του Συλλεκτήρα ΙΙΙ.2 (νοτιοδυτικά της πόλης της Καρδίτσας), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16 εκατ. ευρώ.

• Στη διευθέτηση του ποταμού Ιταλικού (μήκους 20χλμ) και των δύο τάφρων (μήκους έξι και δύο χλμ), που συμβάλλουν σε αυτόν, μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό, προϋπολογισμού περίπου 5,6 εκατ. ευρώ.

• Σε αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα πρόκειται για εργασίες στα επτά τελευταία χλμ μέχρι την εκβολή του στον Πηνειό, ξεκινώντας από το Μουζάκι.

Επίσης, στην περιοχή της Φθιώτιδας, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο Σπερχειό ποταμό, ύψους 18 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στην περιοχή του Σπερχειού θα εκτελεσθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και από την ΕΡΓΟΣΕ, ύψους 21 εκατ. ευρώ, στα τμήματα εμπλοκής του αυτοκινητόδρομου με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Ε. Από σήμερα κανονικά τα δρομολόγια τρένων Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Ο ΟΣΕ έδωσε αργά χθες το βράδυ σε κυκλοφορία τη μία γραμμή από Λιανοκλάδι έως Λάρισα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από σήμερα 23 Σεπτεμβρίου εκτελεί και πάλι τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη χωρίς ενδιάμεση διακοπή.

Στο Παλαιοφάρσαλο, η δεύτερη γραμμή θα αποκατασταθεί από συνεργεία του ΟΣΕ έως την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε το δρομολόγιο στη μια γραμμή θα γίνεται από Λιανοκλάδι έως το σταθμό Αγίου Στεφάνου (Δομοκός).

Όσον αφορά στη δεύτερη γραμμή στη σήραγγα της Όθρυος, ο σχεδιασμός που έχει γίνει από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και κοινοπραξία είναι να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης στις επόμενες 15 ημέρες.

ΣΤ. Αντικατάσταση εντύπων αδειών οδήγησης και διαγραφή από το Μητρώο οχημάτων, που καταστράφηκαν από τον «Ιανό»

Οι πληγέντες σε Κεφαλληνία, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Κόρινθο και Φάρσαλα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλων στις περιπτώσεις αντικατάστασης των αδειών οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες .

Επίσης, επιτρέπεται η οριστική διαγραφή από το Μητρώο ΙΧ αυτοκινήτων που καταστράφηκαν από τον «Ιανό», χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης αυτών σε εταιρεία ανακύκλωσης .

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πληγέντες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις άδειες οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, χωρίς την καταβολή παραβόλων.

Ειδικότερα, οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» είχαν ως συνέπεια την καταστροφή/απώλεια εντύπων αδειών οδήγησης πολιτών στις εξής περιφερειακές ενότητες:

• Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
• Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
• Καρδίτσας και Μαγνησίας και στο Δήμο Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας
• Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης, θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 9 «Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης ελληνικής ή κράτους – μέλους της Ε.Ε.» της υ.α. 50984/7947/2013 (Β΄ 3056), εκτός από εκείνα που αφορούν στα παράβολα.

Για την απαλλαγή από την καταβολή των παραβόλων απαιτείται η προσκόμιση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, επιπροσθέτως, δήλωσης απώλειας ή καταστροφής του εντύπου της άδειας οδήγησης σε Αστυνομικό Τμήμα, η οποία απαιτείται να έχει υποβληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα το αργότερο έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Οι αιτήσεις για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης δύναται να υποβληθούν το αργότερο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Με άλλη εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Κεφαλογιάννης, προβλέπεται ότι τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ), ανεξαρτήτως κυβισμού, που υπέστησαν καταστροφή τις συγκεκριμένες ημέρες στις συγκεκριμένες περιφέρειες, δύνανται εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από σήμερα, να διαγραφούν από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δίχως την προσκόμιση Πιστοποιητικού καταστροφής του οχήματος από σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης του π.δ. 116/2004 (Α’ 81) και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής.

Η σχετική αίτηση, στην οποία αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του οχήματος, υποβάλλεται από τον κύριο του οχήματος ή συγγενή πρώτου βαθμού σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην εγκύκλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...