248
Ο Μίλαν Κούντερα σε παλαιότερη φωτογραφία | Harper Collins

Με το βραβείο Φραντς Κάφκα τίμησε η Τσεχία τον Μίλαν Κούντερα

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 16:04
Ο Μίλαν Κούντερα σε παλαιότερη φωτογραφία
|Harper Collins

Με το βραβείο Φραντς Κάφκα τίμησε η Τσεχία τον Μίλαν Κούντερα

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 16:04

Με ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της τίμησε η Τσεχία τον Μίλαν Κούντερα.

Πρόκειται για την απονομή του βραβείου «Φραντς Κάφκα», που διοργανώνεται από το ομώνυμο ίδρυμα και τον Δήμο της Πράγας και απονέμεται από διεθνή κριτική επιτροπή. Το βραβείο συνοδεύεται από 10.000 δολάρια.

Ο Κούντερα βραβεύθηκε για την εξαίρετη συμβολή του στον τσέχικο πολιτισμό και τη θέση του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κουλτούρα.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κάφκα δήλωσε ότι ο 91χρονος συγγραφέας χάρηκε πολύ όταν άκουσε τα νέα στο τηλέφωνο, καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του Κάφκα.

Ο Κούντερα εκδιώχθηκε από το ΚΚ της Τσεχοσλοβακίας το 1950 για «αντικομμουνιστικές δραστηριότητες». Επειτα από 25 χρόνια σχέσης μίσους με τις αρχές, ο συγγραφέας κατέφυγε στη Γαλλία, το 1975.

Του αφαιρέθηκε η τσέχικη υπηκοότητα το 1979, ενώ έγινε γάλλος υπήκοος το 1981.

Μερικά από τα διασημότερα έργα του, όπως το βιβλίο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», ήταν απαγορευμένα στην πατρίδα του έως τη δεκαετία του ’80. Από το 1988 γράφει μόνο στα γαλλικά.

Ο Κούντερα αρνήθηκε να επιστρέψει στην Τσεχία για να παραλάβει εθνικά λογοτεχνικά βραβεία ή να παραστεί στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη από το Μπρνο, την πόλη όπου γεννήθηκε.

Πέρυσι, ο πρεσβευτής της Τσεχίας στο Παρίσι χαρακτήρισε την επιστροφή της τσεχικής υπηκοότητας στον Κούντερα ως «μία πολύ σημαντική συμβολική κίνηση, τη συμβολική επιστροφή του μεγαλύτερου τσέχου συγγραφέα στη Δημοκρατία της Τσεχίας».

Εκτοτε, ο Κούντερα δώρισε το αρχείο του στη βιβλιοθήκη του Μπρνο και επέτρεψε, για πρώτη φορά από το 1993, τη μετάφραση ενός βιβλίου του στα τσεχικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...