322
«Η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015, όμως τουλάχιστον τα 554 εκατ. ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί» αναφέρει το δημοσίευμα | George Vitsaras / SOOC

Guardian: Πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν δίπλα σε σκουπίδια και ποντίκια

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 18:04
«Η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015, όμως τουλάχιστον τα 554 εκατ. ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί» αναφέρει το δημοσίευμα
|George Vitsaras / SOOC

Guardian: Πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν δίπλα σε σκουπίδια και ποντίκια

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 18:04

Καθώς ο χειμώνας στην χώρα μας δείχνει όλο και περισσότερο τα δόντια του, η προσοχή των μέσων ενημέρωσης στρέφεται ξανά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κάτω από άθλιες συνθήκες.

Αυτήν την φορά, ο βρετανικός Guardian σε ένα εκτενές άρθρο μιλά για την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά. «Ετοιμόρροπες σκηνές, χαλασμένες τουαλέτες, χωρίς πρόσβαση σε ρεύμα και νερό, αντιμέτωποι με ποντίκια και αρουραίους που προσελκύονται από τα στοιβαγμένα σκουπίδια» αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα για τους μετανάστες στο Βαθύ Σάμου, όπου στο hotspot φιλοξενείται εξαπλάσιος αριθμός ανθρώπων από αυτόν που αντέχει η υποδομή του.

Εστιάζοντας κυρίως στον συγκεκριμένο καταυλισμό στην Σάμου, οι συντάκτες αναφέρουν ότι οι αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα ζουν δίπλα σε φίδια και ποντίκια που τρώνε σκουπίδια.

Το δημοσίευμα εστιάζει επίσης στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης πόρων και υποστηρίζει ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα υπουργεία στην Αθήνα δεν μπορούν να συντονίσουν το έργο τους ούτε καν να δαπανήσουν τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα για το Προσφυγικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ στην χώρα μας, τα 554 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Οι υποψίες των Βρυξελλών επικεντρώνονται, σύμφωνα πάντα με τον «Guardian», στο υπουργείο Άμυνας, καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως ο Πάνος Καμμένος «δεν δίνει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων».

Οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το άρθρο υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στον δημόσιο τομέα επιβραδύνουν τις ήδη αργές διαδικασίες ασύλου. Επιπροσθέτως, σημειώνουν, η Ελλάδα δεν έχει αρκετό προσωπικό προκειμένου να διαχειριστεί τις αιτήσεις που υποβάλλονται αλλά ούτε γιατρούς ούτε ψυχολόγους για να εκδώσουν γνωματεύσεις για τους ευάλωτους αιτούντες.

Το αποτέλεσμα είναι στην Τουρκία να επιστρέφονται ελάχιστοι αιτούντες άσυλο και μετανάστες. «Με το να μην επιστρέφονται μετανάστες από τα νησιά στην Τουρκία, δημιουργείται ένα ισχυρό “μοντέλο μάρκετινγκ” για τους διακινητές», αναφέρει στον Guardian μια πηγή της Εuρωπαϊκής Ενωσης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...