296
Τσίπρας κι Ερντογάν κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017 | Nick Paleologos / SOOC

Η Αθήνα απαντά σε Ερντογάν: Με απειλές υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 16:42
Τσίπρας κι Ερντογάν κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017
|Nick Paleologos / SOOC

Η Αθήνα απαντά σε Ερντογάν: Με απειλές υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 16:42

Λίγες ώρες μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα ανεχθεί την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει στην Άγκυρα.

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε έπειτα από έγκριση του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν:

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της «Νότιας Κύπρου», όπως κατονόμασε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε ότι «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους» καταλήγοντας πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...