253
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν | REUTERS/Greg Savoy/Reuters TV

Κατηγορούν τον Γκιουλέν και για τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 16:15
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν
|REUTERS/Greg Savoy/Reuters TV

Κατηγορούν τον Γκιουλέν και για τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 16:15

Ως τώρα οι τουρκικές Αρχές κατηγορούσαν τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν για την οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ήδη πολύ βαρύ κατηγορητήριο έρχεται να προστεθεί και η κατηγορία της δολοφονίας του ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2016.

Τη Δευτέρα οι τουρκικές Αρχές άσκησαν δίωξη κατά 28 ατόμων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Αντρέι Καρλόφ.

Πρώτος στη λίστα των 28 κατηγορουμένων είναι ο Γκιουλέν ενώ σε αυτή περιλαμβάνονται ακόμη πανεπιστημιακοί όπως ο Σερίφ Αλί Τεκαλάν, καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του North American University.

Ο δολοφόνος Μερτ Αλτιντάς και κάτω, νεκρός, ο ρώσος πρεσβευτής (Reuters)

Δράστης ήταν ένας νεαρός αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ο Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Πριν πεθάνει είπε ότι σκότωσε τον Καρλόφ «για το Χαλέπι»: τις ημέρες εκείνες δέσποζε στα γεγονότα η πολιορκία της συριακής αυτής πόλης που βομβαρδιζόταν από τη ρωσική αεροπορία και τις δυνάμεις του προέδρου Ασαντ.

Η δολοφονία έγινε κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας σε γκαλερί της Αγκυρας.

Επρόκειτο για σημείο καμπής στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας: η δολοφονία τις έφερε πολύ κοντά, αντί ίσως να τις ψυχράνει ανεπανόρθωτα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψαν την ευθύνη της δολοφονίας στον Γκιουλέν, σημειώνουν οι Times,

Αυτή η νέα δίωξη είναι πιθανόν ότι θα επιβαρύνει και άλλο τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η Αγκυρα έχει ζητήσει την έκδοση του κληρικού για την υπόθεση του πραξικοπήματος, αν και η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...