734
|

Επεράσαν όμορφα…

Αλκης Γαλδαδάς Αλκης Γαλδαδάς 17 Απριλίου 2015, 00:21

Επεράσαν όμορφα…

Αλκης Γαλδαδάς Αλκης Γαλδαδάς 17 Απριλίου 2015, 00:21

Το πρωί που έφθασαν τα λεωφορεία με τους εργαζόμενους από τα μεταλλεία στις Σκουριές έτυχε να διαβάζω ένα βιβλίο σχετικό με τα φυτά και εκεί στις τελευταίες σελίδες του ο συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου, γράφει το εξής: «Παρακολούθησα κάποτε ένα συνέδριο Βιολογίας των Φυτών, του οποίου το σλόγκαν επισκίασε στη μνήμη μου όλα τα συμπεράσματα του συνεδρίου, όλους τους σεβάσμιους καθηγητές που συνάντησα εκεί, όλα τα σημαντικά επιτεύγματα που ανακοινώθηκαν. Το σλόγκαν έλεγε: “Have you thanked a green plant today?”

Και αφού ο συγγραφέας αναφέρει την εξέλιξη από την αρχική μη ύπαρξη οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα στη σημερινή κατάσταση όπου οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί το έχουν ως στοιχείο πρώτης ανάγκης,  θεώρησε καλό οι τελευταίες γραμμές ενός βιβλίου 457 σελίδων να είναι οι εξής: «Ο ενεργειακός μεταβολισμός όλων των οργανισμών έχει προσαρμοστεί σε ένα στενό εύρος ατμοσφαιρικής περιεκτικότητας σε οξυγόνο. Αν αυτή ξεπεράσει το 30% θα καούμε και θα οξειδωθούμε. Αν πέσει κάτω από το 15% δεν θα μπορούμε να αναπνεύσουμε. Τα φυτά έχουν αναλάβει να κρατούν τη Γη βιώσιμη. Είναι χρήσιμα απλώς και μόνον επειδή υπάρχουν. Λοιπόν, «ευχαριστήσατε ένα φυτό σήμερα;»

Φαντάζομαι πως οι μεταλλωρύχοι, που ξεκίνησαν από τις Σκουριές για να έλθουν να διαμαρτυρηθούν στην Αθήνα γιατί η Κυβέρνηση αφήνει μια σκιά αμφιβολίας για τη συνέχεια της επένδυσης, μέσα στη φούρια τους και τις λεπτομέρειες της καλά οργανωμένης καθόδου τους δεν θα ξέχασαν να ευχαριστήσουν κι αυτοί κάποια από τα δέντρα εκεί στο εργοτάξιο. Κάποια από τις εκατοντάδες που έχει ζητήσει η εταιρεία να κοπούν για να προκόψει εκεί ο τόπος και οι άνθρωποι. Κάτι σαν το τελευταίο χάδι του τσοπάνη πριν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των τετράποδων που πρόκειται να στείλει στον άλλο κόσμο.

Ήταν μια πραγματικά καλά οργανωμένη κάθοδος και φαντάζομαι κανένας δεν μετάνιωσε γι αυτήν. Βέβαια τα πούλμαν ήταν πολλά και φαντάζομαι η εργατιά θα μάτωσε για να τα ναυλώσει. Επίσης έπρεπε και οι γυναίκες που συνόδευσαν να έχουν το ανάλογο styling, κράνη, γιλέκα φωσφορίζοντα, σακίδια, πανό. Επίσης δεν ξέχασαν να πάρουν πλάνα από την αναχώρηση, που θα χρειαζόταν και αυτά στην Αθήνα αφού θα εύρισκαν στην Αθήνα αρκετούς πρόθυμους και προ παντός αντικειμενικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να προβάλουν τα αιτήματά τους. Φαντάζομαι επίσης πως γυρίζοντας θα έχουν πρόβλημα και με την εταιρεία διότι όπως δήλωσε ένας μπροστά στον τηλεοπτικό φακό «εμείς δεν είμαστε βαλτοί από την εταιρεία, όπως μας λένε», που σίγουρα, αφού δεν τους έβαλε εκείνη, θα έχει γίνει έξαλλη και θα τους κρατήσει από τους μισθούς τους το χαμένο μεροκάματο. Χώρια, τα έξοδα για να φάνε και να πιούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Κάποιες τελευταίες παρατηρήσεις με αφορμή την εκδρομή αυτή που είπαν ότι θα την επαναλάβουν σύντομα:

  • Όπως δήλωσε ένας από αυτούς, αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του γιατί οι άλλοι στο ίδιο χωριό δεν του συγχώρησαν το ότι πήγε να δουλέψει στην εταιρεία. Άραγε γιατί ήταν ο μόνος; Δεν τους ήταν πιο εύκολο να πάνε όλοι;
  • Επίσης, θα έλεγα, επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, ότι εγώ ακόμη και για το γάλα των παιδιών μου να ήταν δεν θα κατέβαινα σε διαδήλωση μαζί με ανθρώπους που είναι στο γνωστό ναζιστικό κόμμα, που ποτέ έως σήμερα δεν έθιξε συμφέροντα εργοδοτών.
  • Επίσης η παρουσία του Άδωνη, που ποτέ δεν είχε ξαναπάει για συμπαράσταση σε τέτοια πορεία θα έπρεπε να τους προβληματίσει. Ο τύπος ανήκει στο κόμμα που είχε βάλει μπρος να πουλήσει το νερό Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες και αν δεν έμπαινε η Ε. Ε. που το απαγόρευσε σε όλες τις χώρες τώρα και το νερό θα είχε ονοματεπώνυμο και τιμή στα σύννεφα. Οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι. Δείξε μου ποιος σου συμπαραστέκεται…
  • Μήπως αυτή η «επένδυση» δεν ανήκει στις λεγόμενες αειφόρες, δηλαδή σε αυτές που δεν εξαντλούνται μέσα σε λίγα χρόνια και δεν αφήνουν τη γη εξουθενωμένη για οποιαδήποτε άλλη χρήση;
  • Γιατί άραγε πήγαν χθες οι εργαζόμενοι και στην Πρεσβεία του Καναδά, μιας χώρας μάλιστα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Για να πιέσει, ίσως και να απειλήσει λιγουλάκι, ο «δραστήριος» κ. πρέσβης;  Είχαν συναίσθηση του τι συμβολίζει αυτή η πράξη τους;
  • Γενικότερα είναι σίγουρο πως η στάση των έξω σκλήρυνε κατακόρυφα από τη στιγμή που είπαμε ότι «δεν πουλάμε». Βέβαια πολλούς από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες  μας νομίζεις πως τους διάλεξαν από κανένα παλιό «μπουλούκι» για να παίξουν σε φθηνό σίριαλ και φοβάσαι για το χειρότερο, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να λες αυτή την κλισεδούρα «η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο» και από την άλλη να θέλεις να το κόψεις κομματάκια όπως κάνουν οι Μητροπολίτες τα λείψανα των Αγίων και να το μοιράσεις στους έξω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News