460
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας | IntimeNews

ΥΠΕΞ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 19:20
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
|IntimeNews

ΥΠΕΞ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 19:20

Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στην Αθήνα μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε στη Λιβύη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αφορούν σε έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή από τουρκικές εταιρείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας τηλεφωνικά με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη λίγη ώρα μετά και την ανακοίνωση της βουλής της Λιβύης που ανέφερε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες είναι παράνομη.

Αμφότερες οι πλευρές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία.

Στη συζήτηση συμφωνήθηκε επίσης, ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Αργότερα τη Δευτέρα, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συνάντησε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αμερικανός πρεσβευτή συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Δένδιας.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση που αναφέρει:

Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News