495
Κριστίν Λαγκάρντ και Πάολο Τζεντιλόνι προβληματισμένοι, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup | EPA/JULIEN WARNAND

Ο εφιάλτης της ύφεσης χτύπησε την πόρτα του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 18:28
Κριστίν Λαγκάρντ και Πάολο Τζεντιλόνι προβληματισμένοι, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup
|EPA/JULIEN WARNAND

Ο εφιάλτης της ύφεσης χτύπησε την πόρτα του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 18:28

Για πρώτη φορά το ενδεχόμενο επιστροφής της Ευρώπης σε ύφεση, δύο μόλις χρόνια μετά την καταστροφή της πανδημίας της Covid-19, διατυπώθηκε τόσο ξεκάθαρα. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης», παραδέχτηκε ο ιταλός επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος το μεσημέρι της Δευτέρας στο Εurogroup στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επρόκειτο να κάνουν απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομίας, δύο φαινόμενα που επιδεινώθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Γνωρίζουμε ότι είχαμε τους πρώτους έξι μήνες μια αξιοπρεπή ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά υποφέρουμε από τις συνέπειες του πολέμου, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και βλέπουμε την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη να πέφτει», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ύφεσης και βλέπουμε διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά στη ζώνη του ευρώ».

Η αντίδραση σε αυτό είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας και χρειάζεται έναν ισχυρό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών επικεντρώνοντας σε «προσωρινά και στοχευμένα μέτρα» και γενικά έχοντας μια πολύ καλή αλληλεπίδραση μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο σχέδιο στήριξης, ύψους 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη». «Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε ως πρώτη αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο ιταλός επίτροπος Οικονομικών και τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει στην κρίση και επίσης να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα αναπτύσσεται και ισχυροποιείται»

Tην ανάγκη να δοθούν κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις μπροστά στις νέες δημοσιονομικές προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση επεσήμανε από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος την Τρίτη θα λάβει μέρος και στη συνεδρίαση του Ecofin.

«Θα συζητήσουμε στο Eurogroup για τις δημοσιονομικές προκλήσεις του 2023, στη σκιά μιας νέας εξωγενούς μεγάλης κρίσης, στο ενεργειακό και το γεωπολιτικό πεδίο. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν συντονισμό στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, μεταξύ των κρατών-μελων της ευρωζώνης, απαιτούν όμως και κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Στην τιμή του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική επιδοτική στρατηγική, όπως καταδείχθηκε και σήμερα με την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 – προϋπολογισμός, ο οποίος αναδεικνύει τα ισχυρά θεμέλια, πάνω στα οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία, αλλά και τις πολύ ισχυρές προοπτικές στα πεδία της ανάπτυξης, των επενδύσεων, των εξαγωγών, της απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός, όμως, περιλαμβάνει και τις αναγκαίες παρεμβάσεις έτσι, ώστε να χτίσουμε με επάρκεια ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας».

Καταλήγοντας, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Η Ελλάδα αναπτύσσεται και ισχυροποιείται. Όλοι μαζί και πάλι, με σύνεση, σοβαρότητα και ρεαλισμό, θα τα καταφέρουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...