325
Οι υπ. Εξωτερικών Τουρκίας και Λιβύης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νάιλα Αλ Μανγκούς κατά την συνάντησή τους τη Δευτέρα | GettyImages

Βουλή της Λιβύης: «Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 17:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/10/2022 19:01
Οι υπ. Εξωτερικών Τουρκίας και Λιβύης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νάιλα Αλ Μανγκούς κατά την συνάντησή τους τη Δευτέρα
|GettyImages

Βουλή της Λιβύης: «Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 17:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/10/2022 19:01

Λίγη ώρα αφότου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν  έρευνες στην ΑΟΖ της τελευταίας, το λιβυκό Κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία με την Aγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

Σε αντίστοιχη δήλωση προχώρησε εν συνεχεία και η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο.

Οπως μετέδωσε το The Libya Update, «το Λιβυκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».

Η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου. Οπως τόνισε, επίσης, το Κοινοβούλιο «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής δικαίωμα για το πετρέλαιο»

Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισε «παράνομο και απαράδεκτο» το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, δεδομένου του ότι δεν υπήρξε σχετική εξουσιοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο εδρεύει στο Τομπρούκ, της Βεγγάζης, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στη χώρα, έχει άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του. Γι’ αυτό, εξαρχής είχαν εγερθεί ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της εν λόγω συμφωνίας, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η προσωρινή κυβέρνηση, με έδρα την Τρίπολη, που υποτίθεται ότι θα προετοίμαζε το έδαφος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα, δεν επιτρέπεται να συνάπτει νέες συμφωνίες μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα, από την πλευρά της, ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη Δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...