475
«Γιατί μόνο αυτοί οι δύο;» είναι το ερώτημα που διατυπώνεται στη δημόσια συζήτηση για την υπόθεση, την ώρα που η 12χρονη φέρετα να έχει αναγνωρίσει τουλάχιστον άλλους 10 - ο πρόεδρος του ΔΣΑ απαντά | ΕΛ.ΑΣ/CreativeProtagon

Εκπόρνευση 12χρονης στον Κολωνό: Γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των 213 παιδεραστών;

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 16:08
«Γιατί μόνο αυτοί οι δύο;» είναι το ερώτημα που διατυπώνεται στη δημόσια συζήτηση για την υπόθεση, την ώρα που η 12χρονη φέρετα να έχει αναγνωρίσει τουλάχιστον άλλους 10 - ο πρόεδρος του ΔΣΑ απαντά
|ΕΛ.ΑΣ/CreativeProtagon

Εκπόρνευση 12χρονης στον Κολωνό: Γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των 213 παιδεραστών;

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 16:08

Στο ερώτημα που έχει κατακλύσει τα social media για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης στον Κολωνό – γιατί πέραν των δύο συλληφθέντων, Ηλία Μίχου και Γιάννη Σοφιανίδη, δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία και των υπόλοιπων εμπλεκομένων (των 213 φερόμενων ως «πελατών» του μαστροπού)- απάντησε σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

«Γιατί μόνο αυτοί οι δύο;» είναι το ερώτημα που διατυπώνεται στη δημόσια συζήτηση για την υπόθεση, την ώρα που η 12χρονη φέρετα να έχει αναγνωρίσει τουλάχιστον άλλους δέκα, εκ των παιδεραστών-«πελατών» του 53χρονου στον Κολωνό.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σε περίπτωση που τελικά απαγγελθούν κατηγορίες (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται και άλλες συλλήψεις) και «οδηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι προς ποινική διερεύνηση- όπως και οι δύο-, όσοι άλλοι οδηγηθούν, θα μπορούν να υποστούν την ίδια μεταχείριση».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, «αυτή τη στιγμή δεν προστατεύονται όσα πρόσωπα εμπλέκονται σε υποθέσεις τέτοιων αδικημάτων, καθώς υπάρχουν ειδικές διατάξεις στον νόμο, που αίρουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε αδικήματα που αφορούν ανηλίκους και βιασμούς ανηλίκων.

»Αρα όσοι εμπλέκονται, τα ονόματά τους, μπορούν με συγκεκριμένη διαδικασία που ο νόμος προβλέπει, να δημοσιοποιούνται κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων. Γι΄ αυτό και ήδη επετράπη να δούμε και τα πρόσωπά τους».

«Το  κοινό περί δικαίου αίσθημα», παρατήρησε ο κ. Βερβεσός, «μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ σαν κοινωνία όχι μόνο εμάς, στο εξωτερικό και παντού, και θα πρέπει να δούμε πού τελειώνει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πού αρχίζει ο νομικός μας πολιτισμός, ειδάλλως θα γίνουμε μια κοινωνία που θα πετάει πέτρες».

Οσον αφορά τις ποινές που προβλέπονται για αδικήματα που αφορούν ανηλίκους και τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος ο κ. Βερβεσός τόνισε πως «υπάρχουν πλαίσια που λειτουργούν στον διεθνή πολιτισμό, υπάρχουν διεθνή δικαστήρια» και «έχουν βγει αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Εχει ένα όριο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί αυτή η τοποθέτηση. Εάν θέλουμε να παραμείνουμε εδώ. Αν δεν θέλουμε να γίνουμε Περσία, Ιράν, αν δεν θέλουμε να γίνουμε κοινωνία τέτοιου τύπου, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα, αλλά δεν μπορούμε να επανέλθουμε στο Τέξας και να πάμε να επαναφέρουμε την θανατική ποινή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε δυτικά, να μην πάμε ανατολικά. Να μείνουμε εδώ που είμαστε», συνέχισε. «Το έγκλημα θα υπάρχει πάντα και οι κοινωνίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το έγκλημα με συγκεκριμένους τρόπους, δεν μπορούν να φτάσουν στον πυρήνα της ψυχής του ανθρώπου. Δείτε πως συνεχίζονται οι γυναικοκτονίες μετά την συγκεκριμένη αυστηροποίηση του πλαισίου», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το πλαίσιο ποινής για τις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων έχει αυστηροποιηθεί με τις τελευταίες πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις.

«Μιλάμε για βαριές ποινές οι οποίες δεν μετατρέπονται και εκτίονται, η υφ’ όρων απόλυση των ποινών αυτών είναι πάρα πολύ αυστηρή. Δηλαδή τα αδικήματα αυτά για τα οποία μιλάει η κοινή γνώμη, είναι πολύ σοβαρής αντιμετώπισης ποινικής. Αλλά τα αδικήματα αυτά, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ποινικά μέτρα και ποινική καταστολή», κατέληξε ο κ. Βερβεσός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...