1169
O Στέφανος Κασσελάκης κατά την άφιξή του στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου | INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα με εννέα μονάδες του Κασσελάκη έναντι της Αχτσιόγλου

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2023, 23:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/09/2023, 03:02
O Στέφανος Κασσελάκης κατά την άφιξή του στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
|INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Προβάδισμα με εννέα μονάδες του Κασσελάκη έναντι της Αχτσιόγλου

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2023, 23:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/09/2023, 03:02

Πριν από τρεις εβδομάδες δεν υπήρχε καν στον πολιτικό χάρτη —τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του Αυγούστου, μοιάζει να είναι ο εν αναμονή αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς καν να είναι βουλευτής (ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας, αλλά δεν εξελέγη).

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν περίπου 147.000 μέλη —και «μέλη», ψηφοφόροι δηλαδή που βαφτίστηκαν μέλη λίγο πριν την κάλπη αφού πλήρωσαν δύο ευρώ— ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε ως αδιαφιλονίκητα πρώτος και με διαφορά.

Τα πρώτα αποτελέσματα που βγήκαν από την Κουμουνδούρου λίγο μετά τις 11:30 π.μ. έδιναν στον 35χρονο επιχειρηματία-πολιτικό ένα ποσοστό της τάξεως του 45%, έναντι ενός 36% της δεύτερης Εφης Αχτσιόγλου, η οποία ως και πριν λίγο καιρό ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αλλά σαρώθηκε από την εντυπωσιακή σε ένταση και ύφος επικοινωνιακή εκστρατεία του άγνωστου στην κομματική γραφειοκρατία —αλλά όπως φαίνεται εκλεκτού του περιβάλλοντος του παραιτηθέντος Αλέξη Τσίπρα— υποψηφίου από την Αμερική.

Τρίτος ήταν ο Νίκος Παππάς και τέταρτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μικρή διαφορά μεταξύ τους, οι οποίοι φαίνεται ότι θα έχουν ρόλο ρυθμιστή στον β’ γύρο. Ο Στέφανος Τζουμάκας, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, περιορίστηκε σε ένα ποσοστό στην περιοχή του 1%.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα και από τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννη Δρόσο: σε 484 από 537 εκλογικά τμήματα (με καταμετρημένο το 90,13% των ψήφων), ο κ. Κασσελάκης έλαβε ένα ποσοστό 45,47%, η κυρία Αχτσιόγλου 36,21%, ο κ. Παππάς 8,64%, ο κ. Τσακαλώτος 8,4% και ο κ. Τζουμάκας 1,28%.

Ως εκ τούτου θα υπάρξει επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στον κ. Κασσελάκη και την κυρία Αχτσιόγλου την προσεχή Κυριακή.

Σύμφωνα με τον κ. Δρόσο, συνολικά προσήλθαν στις κάλπες «προς έκπληξη πολλών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, 146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης έλαβε 51.615 ψήφους, η κυρία Αχτσιόγλου 41.098 ψήφους, ο κ. Παππάς 9.804 ψήφους, ο κ. Τσακαλώτος 9.534 ψήφους και ο κ. Τζουμάκας 1.457 ψήφους.

Κασσελάκης: «Η ελπίδα είμαστε όλοι»

«Ήταν μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση σύντομα», ανέφερε στη δήλωσή του στην Κουμουνδούρου ο νικητής του πρώτου γύρου.

Συνεχίζοντας ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Όπου είχα πάει την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε “να αντέξεις”, λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν, τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν “είσαι η ελπίδα μας”. Θέλω να τους πω ότι η ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι μόνος μου, και για να γίνει η ελπίδα πράξη να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κουμουνδούρου (Menelaos Myrillas / SOOC)

Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε τη δήλωσή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες στη Λιβύη. «Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών. Αυτοί είναι οι ήρωες της κοινωνίας».

Ακολούθως ευχαρίστησε «από καρδιάς όλους του εθελοντές, όχι μόνο εκείνους που δούλεψαν για τη δική μου καμπάνια αλλά και τη διαδικασία των εκλογών».

Αιχμές Αχτσιόγλου για Κασσελάκη 

Από την πλευρά της, η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε πως η συμμετοχή στις κάλπες ήταν «η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας», «σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή».

Η ίδια προειδοποίησε ότι «η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι» – σε μια έμμεση αλλά σαφή παραπομπή στον τρόπο που πολιτεύεται ο αντίπαλός της.

Ειδικότερα, η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη βραδιά για την παράταξη μας, 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της Αριστεράς στη σύγχρονη εποχή, για ένα κόμμα που θα είναι ισχυρό, σύγχρονο, που θα μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι στη νέα νικηφόρα μας πορεία». Η κυρία Αχτσιόγλου ευχαρίστησε όλες και όλους για τη συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι «ήταν η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας, είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας που διαχρονικά υπηρετούμε με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα».

H Εφη Αχτσιόγλου στις δηλώσεις της στα ΜΜΕ. Πίσω της, σκεπτικός, ο Αλέξης Χαρίτσης (Menelaos Myrillas / SOOC)

«Σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή», είπε, «η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι». «Και μιλώ», πρόσθεσε, «για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο στη Βουλή και την κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης». Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων» και ότι «έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να είμαστε ειλικρινείς για το τι θέλουμε και πώς θα το επιτύχουμε». Σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να νικήσουμε το καθεστώς της Δεξιάς. Και θα το επιτύχουμε αν έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, στην κοινή μας πορεία και στους αγώνες που δώσαμε μαζί». «Μαζί λοιπόν για τους αγώνες που έρχονται και για τη ζωή που μας αξίζει», είπε ολοκληρώνοντας τη δήλωσή της.

Παππάς: Βγαίνουμε πιο δυνατοί

Ο τρίτος της μάχης, ο πρώην υπουργός κ. Παππάς είπε πως «η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη».

Συνεχάρη όλο τον κόσμο «που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή» και ευχαρίστησε όλους και όλες που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο».

Είπε ότι «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Τσακαλώτος: Η μεταπολιτική έχει δεισδύσει…

«Εδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και πολλές συντρόφισσες για τις ιδέες, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου (Menelaos Myrillas / SOOC)

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τους συντρόφους, τη νεολαία και το κόμμα και πρόσθεσε: «Βάλαμε μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ωστόσο, είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο και στην εικόνα έχουν διεισδύσει ακόμη και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι στην ουσία της πολιτικής». Κλείνοντας σημείωσε ότι «θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής». Κατ’ ουσίαν δηλαδή έδωσε σήμα για ψήφο υπέρ της κυρίας Αχτσιόγλου την προσεχή Κυριακή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...