461
Ο πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την πρωτιά της Κυριακής | REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Εκλογές στην Κύπρο: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης στον δεύτερο γύρο

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 22:18
Ο πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την πρωτιά της Κυριακής
|REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Εκλογές στην Κύπρο: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης στον δεύτερο γύρο

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 22:18

Οι Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων στον πρώτο γύρο ο κ. Χριστουδουλίδης συγκέντρωσε περισσότερους από 127.262 ψήφους και ποσοστό 32,04%, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο Ανδρέας Μαυρογιάνης συγκέντρωσε πάνω από 117.590 ψήφους και ποσοστό 29,61%.

«H ενότητα δεν είναι σύνθημα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η δική μας προσπάθειά για μια καλύτερη πατρίδα», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης αμέσως μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. «Σήμερα η πατρίδα μας, η Κύπρος μίλησε. Μίλησε ξεκάθαρα», συνέχισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αντικρίζω το αποτέλεσμα των εκλογών με απέραντο σεβασμό, με ικανοποίηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αντιλαμβανόμενος και πανέτοιμος να αναλάβω τη μεγάλη ευθύνη. Είναι πεποίθησή μου ότι η κοινωνία των πολιτών επιβεβαίωσε περίτρανα ότι επιζητεί συνένωση, επιζητεί ανανέωση, νέα ήθη στην πολιτική, επιζητεί Προοπτική και Ελπίδα για το σύνολο του κυπριακού λαού. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η κοινωνία αποδέχτηκε το μήνυμά μας και αγκάλιασε την πρότασή μας για να κάνουμε το βήμα στην επόμενη μέρα ενωμένοι, μακριά από αγκυλώσεις και χωρίς τους διαχωρισμούς, τις τακτικές και τις προσεγγίσεις του παρελθόντος».

«Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο επίσης ανεξάρτητος υποψήφιος ευχαρίστησε «τις χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες», όπως είπε, «για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και τη σαφή εντολή να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα» αλλά και τους συνεργάτες του, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανωμένες κινήσεις καθώς και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του.

«Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μάς κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στο στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει όλες τις διαφορές μας. Γι’ αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ αυτή τη μάχη να την δώσουμε μαζί για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο, το οποίο έχω την πεποίθηση πως θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και για τον λαό μας», τόνισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έχει επαφές με τον ΔΗΣΥ και άλλες δυνάμεις ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως θα έχει επαφές με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου. Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα όταν ξεκινούσε «αυτό το ταξίδι» απάντησε: «Νομίζω ότι αυτός ήταν ο στόχος μας, τον πετύχαμε και είμαστε ικανοποιημένοι».

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Νεοφύτου βρέθηκε τρίτος με 103.703 ψήφους και ποσοστό 26,11%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News