774
Σωτήρης Τσιόδρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης με τους Περιφερειάρχες | ΙΝΤΙΜΕnews

Εκκληση Μητσοτάκη στους περιφερειάρχες: Να αποφύγουμε μέτρα με βαρύ οικονομικό αντίκτυπο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 15:30
Σωτήρης Τσιόδρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης με τους Περιφερειάρχες
|ΙΝΤΙΜΕnews

Εκκληση Μητσοτάκη στους περιφερειάρχες: Να αποφύγουμε μέτρα με βαρύ οικονομικό αντίκτυπο

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 15:30

Την ανάγκη να αποφευχθούν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας με βαρύ οικονομικό αντίκτυπο υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο, σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί, αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τους περιφερειάρχες καλύτερη και στενότερη συνεργασία και ενεργότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Τα μέτρα δουλεύουν, αρκεί να εφαρμόζονται», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πριν δώσει τον λόγο στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την  αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον αυτή των  18-24 ετών και ακολουθεί δεύτερη η ηλικιακή ομάδα των 25-34.

«Το πρόβλημα εστιάζεται στη διασκέδαση τις βραδινές ώρες – συνδεδεμένη με τη δραστηριότητα των νέων η μετάδοση του ιού»

Η μεταφορά του ιού όμως από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, προειδοποίησε, τονίζοντας παράλληλα πως  δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων σήμερα, γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού έχει αναλυτικά ως εξής:

«Καλημέρα σας, θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση όλοι μαζί και να μοιραστούμε μαζί σας, για να έχετε μία εικόνα, τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα, όπως μας τα παρουσιάζει κάθε δύο μέρες ο καθηγητής ο κύριος Τσιόδρας, ώστε να έχετε μία εικόνα ακριβώς πού πηγαίνουμε, μία αντικειμενική αίσθηση για το ποιες περιοχές είναι πιο επιβαρυμένες σήμερα.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα το απόγευμα θα υπάρχουν μία σειρά από ανακοινώσεις επιπρόσθετες των μέτρων που ήδη έχουμε πάρει από εμένα, που θα εφαρμοστούν άμεσα. Έχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε, π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση.

Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στη διασκέδαση τις βραδινές ώρες, καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες, αλλά η μετάδοση πια του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με  δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και τη διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες. Οπότε θα δώσω το λόγο στον Σωτήρη να κάνει την παρουσίαση και στη συνέχεια είμαστε εδώ για οποιεσδήποτε απορίες και ερωτήσεις έχετε.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο, σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους, είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, να συνεργαζόμαστε, να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί, αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες.

Γνωρίζω καλά ότι πάντα σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιες μικρές συγκρούσεις συμφερόντων. Και μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε και περιπτώσεις παραβατικότητας οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές και είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Ολοι γνωρίζουμε τι γίνεται στις τοπικές κοινωνίες. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει από κοινού να τα εξαρθρώσουμε και σε αυτό σας χρειαζόμαστε συμμάχους. Διότι έχουμε πια μία πολύ καλή εικόνα και μία δυνατότητα πρόβλεψης πού θα έχουμε πρόβλημα σε 7 μέρες σε 14 μέρες ώστε να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα πριν και όχι μετά».

Στις 19.00, υπενθυμίζεται, είναι προγραμματισμένο το νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες, κατά το οποίο θα ενημερώσει για την τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία και θα ανακοινώσει σειρά πρόσθετων μέτρων για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.