581
Ελεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ | Menelaos Michalatos /SOOC

Μέτρα για τον κορονοϊό: Μεγάλο σαφάρι με στοχευμένους ελέγχους, ακόμα και σε ταράτσες, για τις συναθροίσεις

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Οκτωβρίου 2020, 14:20
Ελεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ
|Menelaos Michalatos /SOOC

Μέτρα για τον κορονοϊό: Μεγάλο σαφάρι με στοχευμένους ελέγχους, ακόμα και σε ταράτσες, για τις συναθροίσεις

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Οκτωβρίου 2020, 14:20

Καθώς τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, βρίσκονται πλέον στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης, πορτοκαλί) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και τα μέτρα φαίνεται να μην τηρούνται από κάποιους πολίτες, αλλά και επιχειρήσεις, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σαφάρι ελέγχων.

Στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να τηρηθούν τα μέτρα από όλους και να μη ληφθούν νέα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και χρήση μάσκας παντού, λόγω της μικρής μερίδας πολιτών που δείχνουν ανεύθυνη στάση.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή προβλέπονται συναθροίσεις μέχρι εννέα ατόμων, όπου θα φορούν όλοι μάσκα, και στις 17 πορτοκαλί περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά την ανακοίνωση του χθεσινού αριθμού ρεκόρ 865 νέων μολύνσεων (εδώ) και την κατάταξη ακόμη έξι περιφερειών της χώρας σε υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ το απόγευμα θα απευθύνει νέο τηλεοπτικό μήνυμα στον λαό.

«Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στις 7 σήμερα το απόγευμα στις Ελληνίδες και στους Ελληνες. Στο μήνυμά του θα τους ενημερώσει για το πού βρισκόμαστε σήμερα στη μάχη με τον κορονοϊό και θα ανακοινώσει νέα μέτρα προφύλαξης από αυτόν», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης για τον σχεδιασμό νέων μέτρων που θα περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και θα βοηθήσουν στη μείωσή της, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να συντονίσουν την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, είναι να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, όπως είχε τονίσει άλλωστε και ο Νίκος Χαρδαλιάς πρόσφατα, και όχι να ληφθούν νέα, πιο αυστηρά.

«Δεν είναι δυνατόν για τους λίγους που αρνούνται τη σοβαρότητα της κατάστασης να την πληρώσουν όλοι οι πολίτες που τηρούν τα μέτρα και προσέχουν και τον εαυτό τους και τους άλλους», αναφέρει κυβερνητική πηγή στο Protagon.

Ετσι, οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών, εκτός από τα μέσα συγκοινωνίας, θα ενταθούν και θα εστιάσουν πλέον σε πάρκα, πλατείες, καταστήματα ακόμη και ταράτσες, όπου πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι γίνονται πάρτι.

Οι έλεγχοι

Αστυνομικά μπλόκα αλλά και συνεργεία άλλων ελεγκτικών αρχών, σκοπεύουν να σαρώσουν τις πόλεις και τις γειτονιές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, προκειμένου να συγκρατήσουν το τσουνάμι της νέας διασποράς που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Και όλα αυτά πριν από την πτώση της θερμοκρασίας (εδώ) και την έλευση των υπόλοιπων κορονοϊών, αλλά και του ιού της γρίπης στη χώρα μας.

Η ανησυχία όλων αυτή τη στιγμή είναι να μη σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στον αριθμό 1.000. Αυτός φαίνεται ότι είναι ο αριθμός-κλειδί για τους επιδημιολόγους, πριν εισηγηθούν νέα, αυστηρότερα μέτρα, ειδικά για τις περιοχές που «φλέγονται».

Αττική και Θεσσαλονίκη

Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από τα μισά καθημερινά κρούσματα να εντοπίζονται σε πόλεις εκτός Αττικής, όμως η περιοχή της πρωτεύουσας αποτελεί το μόνιμο άγχος των ειδικών.

Γι’ αυτό και η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αυξήσει τις περιπολίες της, ειδικά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, σε ανοικτούς χώρους, όπως πλατείες και πάρκα με ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Εξάλλου σε αυτά τα σημεία έχει διαπιστωθεί ότι συγκεντρώνονται πολλοί κάτοικοι και ειδικά νέοι για να διασκεδάσουν, δεδομένου ότι τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασής κλείνουν τα μεσάνυκτα.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, καθώς η επιδημιολογική εικόνα απαιτεί άμεση και πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων που ισχύουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...