385
Ρώσοι στρατιώτες στο μνημείο των πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη Χερσώνα | EPA/SERGEI ILNITSKY

Εκκένωση της Χερσώνας διέταξαν οι Ρώσοι – 600 οικισμούς απελευθέρωσαν οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 10:53
Ρώσοι στρατιώτες στο μνημείο των πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη Χερσώνα
|EPA/SERGEI ILNITSKY

Εκκένωση της Χερσώνας διέταξαν οι Ρώσοι – 600 οικισμούς απελευθέρωσαν οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 10:53

Σε μία ακόμα ανησυχητική εξέλιξη στο ουκρανικό μέτωπο, την Πέμπτη, ο διορισμένος από τη Ρωσία περιφερειάρχης στη Χερσώνα και η Μόσχα κάλεσαν τους αμάχους να φύγουν από τις περιοχές όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδέχεται η πόλη της Χερσώνας να γίνει το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων.

Ο Μαράτ Κουσνούλιν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, υποσχέθηκε ότι η Μόσχα μπορεί να μεταφέρει τους αμάχους «σε άλλες περιοχές της χώρας» με ασφάλεια.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι οι Ουκρανοί υπολογίζουν να απελευθερώσουν τη Χερσώνα τα Χριστούγεννα. Αλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό ίσως γίνει πολύ πιο γρήγορα, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Η πόλη αυτή ήταν από τις πρώτες που έπεσε σε ρωσικά χέρια μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ουκρανικός στρατός άρχισε τις αντεπιθέσεις του τον Αύγουστο εναντίον περιοχών που κατείχε ο ρωσικός στρατός, που έθεσε υπό τον έλεγχό του ως και το 20% της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αντίδραση των Ουκρανών

Η έκκληση του επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα και να πάνε στη Ρωσία ισοδυναμεί με «εκτοπισμό», δήλωσε σήμερα ένας ουκρανός περιφερειακός αξιωματούχος.

«Η δική μας ανάγνωση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει απομάκρυνση, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκτοπισμό που ζητά ο Σάλντο», είπε ο Σέρχι Χαν, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, σε ενημέρωση του Τύπου.

«Αυτή η “απομάκρυνση” που ανακοίνωσε ο Σάλντο είναι απομάκρυνση για συνεργάτες και προδότες στην περιφέρεια… θέλουν να μεταφέρουν αυτούς τους συνεργάτες στη Ρωσία», είπε ο Χαν.

«Οι κατακτητές κατανοούν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ, ειδικά στη δεξιά όχθη (του ποταμού Δνείπερου) και στην πόλη της Χερσώνας», συνέχισε ο Χαν.

Προέλαση των Ουκρανών

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν πάνω από 600 οικισμούς που κατείχαν ρωσικά στρατεύματα τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένων 75 στη στρατηγικής σημασίας περιφέρεια Χερσώνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Επανένταξης των Προσωρινά Κατεχόμενων Περιοχών.

Περίπου 500 κοινότητες ανακαταλήφθηκαν στην περιφέρεια Χάρκοβο, όπου ουκρανικά στρατεύματα διέσπασαν τις ρωσικές άμυνες και προέλασαν βαθιά στα εδάφη που κατείχαν ο Ρώσοι.

«Η έκταση των απελευθερωμένων εδαφών της Ουκρανίας έχει αυξηθεί κατά πολύ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Χερσώνα, το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και η Ζαπορίζια «προσαρτήθηκαν» από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου μήνα, εν μέσω αντεπιθέσεων του ουκρανικού στρατού στο βορειοανατολικό, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Την κίνηση καταδίκασαν 143 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας τις προσαρτήσεις παράνομες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...