304
Τα σμήνη των ακρίδων προκαλούν... βιβλικό καβγά ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Ριάντ | Reuters

Εισβολή ακρίδων στο Ιράν προκαλεί ένταση με την Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 19:32
Τα σμήνη των ακρίδων προκαλούν... βιβλικό καβγά ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Ριάντ
|Reuters

Εισβολή ακρίδων στο Ιράν προκαλεί ένταση με την Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 19:32

«Το ξέρατε πως οι ακρίδες θα έρθουν σε μας και δεν κάνατε τίποτα προκειμένου να τις εμποδίσετε!»

Με αυτή του τη δήλωση και μόνο ο υπουργός Γεωργίας του Ιράν, Σαϊντ Μοεϊνί, άνοιξε ένα νέο επεισόδιο στην προαιώνια κόντρα ανάμεσα στη (σιιτική) χώρα του και την (σουνιτική) Σαουδική Αραβία.

Τα δυο κράτη που, εδώ και δεκαετίες, ερίζουν λόγω Ισλάμ, πλέον βρήκαν και μια ακόμη αφορμή να κονταροχτυπηθούν: τις εκατομμύρια ακρίδες οι οποίες εισέβαλαν στο νότο του Ιράν σαν την… ενδέκατη πληγή του Φαραώ.

Τα σμήνη των ακρίδων είχαν κατακλύσει, από τον Φεβρουάριο, όλη την Αραβική Χερσόνησο καταστρέφοντας εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργειών.

Σιγά σιγά, τα έντομα άρχισαν να μετακινούνται προς βορρά και σταδιακά έφτασαν και πέρασαν από την Σαουδική Αραβία στο Ιράν, πετώντας πάνω από τον Περσικό κόλπο.

Πλέον, εκατομμύρια ακρίδες κατατρώνε τις σοδειές της νότιας ιρανικής επαρχίας Χορμοζγκάν.

Ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε εξαιρετικά εκνευρισμένος και μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων κατηγόρησε το Ριάντ πως «ενώ ήξερε πως οι ακρίδες θα μετακινηθούν προς το βορρά, εντούτοις ούτε έκαναν τίποτα για να μας ενημερώσουν, αλλά ούτε και τις εμπόδισαν με κάποιο τρόπο».

Ο Μοεϊνί λίγο έως πολύ είπε πως η Σαουδική Αραβία συμπεριφέρθηκε… εκδικητικά, στέλνοντας στο Ιράν εκατομμύρια ακρίδες εν είδει ενός… μυστικού στρατού που θα καταστρέψει τις ιρανικές σοδειές.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το ξέσπασμα των ακρίδων στο Σουδάν και στην Ερυθραία εξαπλώθηκε ταχέως και στις δύο πλευρές της Ερυθράς Θάλασσας, στη Σαουδική Αραβία και στην Αίγυπτο.

Τα σμήνη των ενηλίκων ακρίδων μπορούν να πετάξουν μέχρι και 150 χλμ. την ημέρα, μόνο με την βοήθεια του ανέμου με τα ενήλικα έντομα να καταναλώνουν σε τροφή περίπου το δικό τους βάρος μέσα σε μια και μόνη ημέρα.

Ένα πολύ μικρό σμήνος ακρίδων είναι ικανό μέσα σε 24 ώρες να φάει ποσότητα φαγητού, όση και… 35.000 άνθρωποι!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...