692
Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε για να στηρίξει την 28χρονη Ηριάννα | INTIMEnews / INTIMEsports

Ηριάννα: «Οχι» σε αποφυλάκιση, Κοντονής και ΣΥΡΙΖΑ κατά των δικαστών

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2017, 17:44
Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε για να στηρίξει την 28χρονη Ηριάννα
|INTIMEnews / INTIMEsports

Ηριάννα: «Οχι» σε αποφυλάκιση, Κοντονής και ΣΥΡΙΖΑ κατά των δικαστών

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2017, 17:44

Σε νέο επεισόδιο παρέμβασης προς το έργο της Δικαιοσύνης εξελίσσεται η υπόθεση της Ηριάννας, μετά την απόρριψη, από το Εφετείο Αναστολών, του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης της ποινής της, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη».

Ο κ. Κοντονής είπε πως «η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί». «Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και σταθμά. Είναι περίεργο ότι ορισμένοι που καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για εμπορία ναρκωτικών έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση, ενώ άλλοι, όπως η συγκεκριμένη δεν μπόρεσε να πάρει το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ούτε από αυτό που συνεδρίασε σήμερα» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Κοντονής. Μάλιστα ουσιαστικά προανήγγειλε την επανεξέταση της υπόθεσης με νέα σύνθεση: «Οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη. Ακριβώς γι’ αυτό και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει δυνατότητα υποβολής σε σύντομο χρόνο νέας αίτησης που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση».

Σε σχολιασμό, μέσω facebook, προέβη και ο αναπλητωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: «Αντί αλλου σχολίου, αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστές που ξαναφυλάκισαν την Ηριάννα» έγραψε στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αναρτώντας το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

Αργότερα ο ίδιος ανάρτησε δεύτερο σχόλιο στο οποίο επισημαίνει ότι «το χέρι που κινεί την ιστορία είναι τα μυαλά που σχεδιάζουν το μέλλον (σ.σ. εννοεί τους Αλέξη Τσίπρα και Εφη Αχτσιόγλου) και όχι η εξουσία που φυλακίζει τη νιότη»…

Απ´ το πρωι βλεποντας αυτη τη φωτογραφια σκεφτομουν μια φραση που μου ειχε πει ο αδερφος μου ο Γιωργης (ο φιλοςοφος της…

Geplaatst door Παυλος Πολακης op Maandag 17 juli 2017

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε, με τη σειρά του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα “τυφλή”. Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη» τονίζεται.

Η απόφαση του Εφετείου Αναστολών

Νωρίτερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε το αίτημα της 29χρονης Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης 13 ετών που της έχει επιβληθεί. Η υποψήφια διδάκτορας είχε κριθεί ένοχη για ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Απορριπτική ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα που εκτίμησε ότι εάν η 29χρονη αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα αδικήματα. Επιπλέον, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη αν προφυλακιστεί μέχρι να γίνει η δίκη στο εφετείο.

Η Ηριάννα που κρατείται σήμερα στις γυναικείες φυλακές Θήβας, είπε στους δικαστές:

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα-και δεν ξέρω αν πρέπει να το πω αυτό-προσβεβλημένη».

Εξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί, φίλοι της Ηριάννας αλλά και αλληλέγγυοι που συμπαραστέκονται στην νεαρή πιστεύοντας στην αθωότητά της. Μάλιστα, στο δικαστήριο κατέθεσαν και καθηγήτριες που εκθείασαν το ήθος και τον χαρακτήρα της κατηγορούμενης. Να θυμίσουμε ότι το αποδεικτικό στοιχείο που οδήγησε στη καταδίκη της Ηριάννας ήταν ένα μερικό αποτύπωμα, σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο είχε εντοπιστεί μαζί με άλλο «ορφανό» οπλισμό στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που έχει καταθέσει για λόγους υγείας και ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της Ηριάννας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...