308
Ενας ποδηλάτης προσπερνά το θέατρο στη Μαριούπολη. Η φωτογραφία είναι από την περασμένη εβδομάδα. Στα χαλάσματα υπάρχουν και άλλοι νεκροί... | REUTERS/Alexander Ermochenko

«Είναι ακόμα ένας μεγάλος μαζικός τάφος» – Η έρευνα του Associated Press για το θέατρο στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 10:16
Ενας ποδηλάτης προσπερνά το θέατρο στη Μαριούπολη. Η φωτογραφία είναι από την περασμένη εβδομάδα. Στα χαλάσματα υπάρχουν και άλλοι νεκροί...
|REUTERS/Alexander Ermochenko

«Είναι ακόμα ένας μεγάλος μαζικός τάφος» – Η έρευνα του Associated Press για το θέατρο στη Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 10:16

Ηταν μια τρομακτική στιγμή ανάμεσα σε άλλες σε αυτόν τον εφιαλτικό πόλεμο που μετρά ήδη 71 ημέρες και 71 νύχτες. Ομως ήταν η στιγμή που ο χρόνος σταμάτησε: στις 16 Μαρτίου, στις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, οι Ρώσοι βομβάρδισαν το θέατρο της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι –άλλωστε έξω, στον περίβολο, υπήρχε μια λέξη: «Παιδιά». Ομως οι ρώσοι εισβολείς δεν πτοήθηκαν. Βομβάρδισαν. Και σκότωσαν.

Πόσους σκότωσαν; Σύμφωνα με νέα έρευνα, του Associated Press, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Μέχρι τώρα οι ουκρανικές αρχές εκτιμούσαν ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ωστόσο νέα έρευνα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου καταδεικνύει ότι τελικά ήταν περίπου 600 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

«Ήταν η απόλυτη συνειδητοποίηση ότι (οι Ρώσοι) δεν είναι σε πόλεμο με τον στρατό, είναι σε πόλεμο με κάθε Ουκρανό, με κάθε κάτοικο της Μαριούπολης. Δεν ήρθαν για να καταλάβουν την πόλη. Ήρθαν για να την καταστρέψουν», ανέφερε η Μαρία Κουτνιάκοβα, η οποία ήταν τυχερή, είχε βγει από το θέατρο λίγο πριν από την επίθεση.

Η έρευνα του Associated Press αξιοποίησε συνεντεύξεις με 23 επιζώντες, διασώστες και ανθρώπους εξοικειωμένους με το καταφύγιο.

«Αυτοί που ήταν στους πάνω ορόφους σκοτώθηκαν. Αυτοί που κρύφτηκαν μακριά από τα παράθυρα ήταν στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο του θεάτρου, στους εξώστες. Εκεί κοιμόνταν, εκεί έμεναν. Και όταν έπεσε ο πύραυλος, πρέπει να σκοτώθηκαν αμέσως. Και μετά, όλο το κτίριο, μέχρι κάτω την κουζίνα, όπου υπήρχε πολύς κόσμος», θυμάται η Γιούλια Μαρουκνένκο που ζούσε δίπλα από το θέατρο.

Η έρευνα έλαβε υπόψη κατόψεις του θεάτρου, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν από το εσωτερικό του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ημέρα της επίθεσης.

«Είναι ένας μεγάλος μαζικός τάφος. Οι άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα συντρίμμια, γιατί τα συντρίμμια είναι ακόμα εκεί. Κανείς δεν έχει σκάψει», είπε η Οξάνα Σουόμινα, επιζήσασα του βομβαρδισμού…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...