423
Καλλιτεχνική απεικόνιση με το ελικόπτερο να μεταφέρει τον πύραυλο | Rocket Lab

Ελικόπτερο άρπαξε στον αέρα διαστημικό πύραυλο!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 00:10
Καλλιτεχνική απεικόνιση με το ελικόπτερο να μεταφέρει τον πύραυλο
|Rocket Lab

Ελικόπτερο άρπαξε στον αέρα διαστημικό πύραυλο!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 00:10

Οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι εκτόξευσης διαστημοπλοίων ή διαστημικών φορτίων υπόσχονται επανάσταση στην κάθε είδους διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου, είτε αυτή έχει να κάνει με την επιστήμη και την έρευνα είτε με εμπορικές δραστηριότητες. Η δραστική μείωση του κόστους των εκτοξεύσεων χάρις στους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους είναι αυτή που δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαστημική δραστηριότητα.

Την αρχή έκανε η μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική εταιρεία, η Space X, του Ελον Μασκ που κατασκεύασε πρώτη τέτοιου είδους πυραύλους, οι οποίοι μετά την εκτόξευση και ολοκλήρωση της αποστολής τους επιστρέφουν στη Γη. Οι πύραυλοι προσγειώνονται είτε στη βάση τους είτε σε κάποια πλατφόρμα στην ξηρά ή τη θάλασσα.

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του πυραύλου της Rocket Lab που όταν επέστρεψε στη Γη τον έπιασε στον αέρα ένα ελικόπτερο./ Rocket Lab

Στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλες εταιρείες όπως η αμερικανική Rocket Lab που ίδρυσε μια θυγατρική εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία από όπου πραγματοποιούνται οι εκτοξεύσεις των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων της.

Η αρπαγή

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η εταιρεία δοκίμασε με επιτυχία έναν νέο τρόπο επιστροφής των πυραύλων της. Ένας εξ αυτών ελευθέρωσε με επιτυχία 34 δορυφόρους και στη συνέχεια, όταν εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα, δεν ενεργοποίησε προωθητικό σύστημα για να προσγειωθεί ομαλά αλλά ένα μεγάλο αλεξίπτωτο. Ενα ελικόπτερο πλησίασε τον πύραυλο που έπεφτε με το αλεξίπτωτο και τον έπιασε στον αέρα.

Σε αυτή την πρώτη δοκιμή του νέου τρόπου «αρπαγής» διαστημικών πυραύλων, τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς επιθυμούσαν τα στελέχη της εταιρείας, αφού το ελικόπτερο έπιασε τον πύραυλο καθώς έπεφτε στην επιφάνεια της Γης αλλά δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί με αυτόν στον αέρα. Έτσι ο πιλότος αποφάσισε να τον ρίξει με προσοχή στη θάλασσα.

«Σαν… υπερηχητικό μπαλέτο»

Ενα συνοδευτικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή για να αναλάβει δράση σε παν ενδεχόμενο έσπευσε στο σημείο όπου έπεσε ο πύραυλος και τον περισυνέλεξε. Παρ’ όλα αυτά, η δοκιμή θεωρείται σε γενικές γραμμές πετυχημένη και πολύ γρήγορα τα πληρώματα των ελικοπτέρων θα μάθουν πώς να πιάνουν και να μεταφέρουν με ασφάλεια τους πυραύλους που επιστρέφουν στη Γη.

«Το να επιστρέφει ένας πύραυλος από το Διάστημα στη Γη και να τον πιάνει ένα ελικόπτερο μοιάζει με κάτι σαν υπερηχητικό μπαλέτο. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός και ευθυγράμμιση πολλών παραγόντων και πολλά συστήματα να λειτουργήσουν απόλυτα ομαλά, γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι μηχανικοί μας και το προσωπικό ανάκτησης του πυραύλου, που κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτή την πρώτη αποστολή ανάκτησης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πίτερ Μπεκ, ιδρυτής και επικεφαλής της Rocket Lab.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...