564
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο προεδρικό γραφείο του. Αλλά σε ποιο απ' όλα; | CreativeProtagon / SputnikMikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Εδώ ο Πούτιν, εκεί ο Πούτιν, σε ποιο γραφείο του είναι ο Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 18:51
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο προεδρικό γραφείο του. Αλλά σε ποιο απ' όλα;
|CreativeProtagon / SputnikMikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Εδώ ο Πούτιν, εκεί ο Πούτιν, σε ποιο γραφείο του είναι ο Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 18:51

Παράνοια, ή απλή προνοητικότητα; Ο Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής ρητορικής της Δύσης από την εποχή που τα στρατεύματά του εισέβαλαν στην Ουκρανία και η παραφιλολογία σχετικά με πιθανή διαδοχή του έχει φουντώσει στα μέσα ενημέρωσης. Μπορεί μέσα σε όλα αυτά να ελλοχεύει και μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας του;

Το ερώτημα είναι, προφανώς, ρητορικό, αλλά ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να το ρισκάρει. Παίρνει τις προφυλάξεις του και μία από αυτές, σύμφωνα με πρώην σωματοφύλακά του, είναι να χρησιμοποιεί ακριβή αντίγραφα του προεδρικού γραφείου του σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, ώστε να μην προδίδει την τοποθεσία του στις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Τα γραφεία έχουν σχεδιαστεί στις πολυτελείς κατοικίες του και του δίνουν τη δυνατότητα να εργάζεται εν κρυπτώ, όταν οι ανάγκες το απαιτούν. Τα γραφεία είναι ολόιδια, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε να προκαλούν σύγχυση στους συμπατριώτες του και σε πιθανούς δολοφόνους.

«Έχει γραφεία στην Αγία Πετρούπολη, στο Σότσι, στο Νόβο-Ογκάριοβο και είναι πανομοιότυπα», λέει ο Γκλεμπ Καρακούλοφ, πρώην σωματοφύλακας του, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία. «Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για μια προσπάθεια σύγχυσης των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ώστε να μην υπάρξουν απόπειρες δολοφονίας», εξηγεί στη ρωσική αντιπολιτευόμενη ομάδα μέσων ενημέρωσης «Dossier Centre».

Το Νόβο-Ογκάριοβο είναι η επίσημη κατοικία του Πούτιν στα περίχωρα της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος φτάνει στο σημείο να στέλνει την αυτοκινητοπομπή του με ταχύτητα στο αεροδρόμιο του Σότσι, ενώ ο ίδιος παραμένει στην κατοικία του, η οποία έχει θέα στη Μαύρη Θάλασσα. «Δίνει την εντύπωση ότι πετάει μακριά. Φέρνουν το αεροπλάνο, η αυτοκινητοπομπή του κόβει βόλτες. Αλλά στην πραγματικότητα, παραμένει στο Σότσι», σημειώνει ο Καρακούλοφ.

Ο Καρακούλοφ είναι πρώην αρχηγός της επίλεκτης Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φρουράς της Ρωσίας – τη μονάδα σωματοφυλακής του Κρεμλίνου. Κατέφυγε στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο από το Καζακστάν, όπου ο Πούτιν πραγματοποιούσε επίσκεψη για μια σειρά περιφερειακών συναντήσεων, επειδή δεν μπορούσε πλέον να εκτελεί τις «εγκληματικές εντολές» του.

Στη συνέντευξή του στην Telegraph, ο Καρακούλοφ είπε ότι ο Πούτιν είχε εμμονή με την ασφάλειά του. Είπε ότι ακόμη και τώρα, ο ρώσος πρόεδρος θέλει τα άτομα που συναντά να έχουν κάνει ενημερωμένα εμβόλια για τον κορονοϊό και να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες πριν τον συναντήσουν.

Ο Πούτιν απομονώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid – μια απομόνωση που, σύμφωνα με αναλυτές, τροφοδότησε την εμμονή του με την Ουκρανία και τον οδήγησε στην εισβολή του περσινού Φεβρουαρίου. Εν όψει του πολέμου, ο Πούτιν συνάντησε ξανά τους ανώτατους αξιωματούχους του, αλλά τους διέταξε να καθίσουν στην άκρη του γνωστού, τεράστιου τραπεζιού, όταν τους συναντούσε.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του Οκτωβρίου στο Καζακστάν, ο Πούτιν έδωσε στη ρωσική πρεσβεία στην Αστάνα ακόμη και προσωπικές οδηγίες για την προετοιμασία ενός καταφυγίου από βομβαρδισμούς.

«Πρόκειται για ένα είδος παράνοιας. Βρίσκεσαι στο έδαφος ενός άλλου κράτους και αυτό το κράτος, ο διοργανωτής της συνόδου κορυφής, παρέχει όλη την ασφάλεια», λέει ο Καρακούλοφ. «Είναι ξεκάθαρο ότι φοβάται».

Μακριά από web και κινητό

Ο 35χρονος Καρακούλοφ, παρά τη φυγή του από την αυλή του Πούτιν, είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι καλοστεκούμενος για 70άρης και καθόλου «βαριά άρρωστος», σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν ή διαδίδουν.

Επίσης είπε ότι το πρώην αφεντικό του είναι ένας καταρτισμένος ψηφιακά άνθρωπος, αφού γνωρίζει τη χρήση του Ιντερνετ και τις δυνατότητες του κινητού τηλεφώνου του φυσικά, ωστόσο δεν χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία για την ενημέρωσή του, ούτε για τις επικοινωνίες του.

Οσες πληροφορίες χρειάζεται, ο Πούτιν τις παίρνει από έναν στενό κύκλο εμπίστων, ενώ παρακολουθεί αποκλειστικώς τα ρωσικά τηλεοπτικά δελτία, κατέληξε ο Καρακούλοφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...