446
Τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, το πρωί της Πέμπτης | REUTERS/Raneen Sawafta

Δυτική Οχθη: Εννέα νεκροί Παλαιστίνιοι από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 12:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/1/2023 14:07
Τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, το πρωί της Πέμπτης
|REUTERS/Raneen Sawafta

Δυτική Οχθη: Εννέα νεκροί Παλαιστίνιοι από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 12:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/1/2023 14:07

Τους εννέα έφτασαν οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν την Πέμπτη, σε νέα επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν εναντίον ισλαμιστών μαχητών, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Οπως δήλωσε η παλαιστίνια υπουργός Υγείας, στη διάρκεια της επιδρομής, ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα μέσα σε παιδιατρική κλινική νοσοκομείου.

«Η κατάσταση στον καταυλισμό (παλαιστινίων προσφύγων) της Τζενίν είναι κρίσιμη», ανέφερε η Μάι αλ Κάιλα σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους «μια ηλικιωμένη γυναίκα» και τουλάχιστον 16 τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παλαιστίνιοι πετούν πέτρες στα ισραηλινά τεθωρακισμένα, την Πέμπτη – REUTERS/Ali Sawafta

Οι ισραηλινές δυνάμεις «έριξαν σκοπίμως δακρυγόνα» στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Τζενίν, «προκαλώντας ασφυξία σε κάποια παιδιά», κατήγγειλε, ενώ πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, η απομάκρυνση πολλών τραυματιών είναι δύσκολη.

Στη διάρκεια της επιδρομής οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον πολλών «τρομοκρατών», ενώ υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, σημείωσε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα στις τάξεις του. Οι στρατιώτες εισήλθαν σε κτίριο στο οποίο είχαν καταφύγει «ύποπτοι», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο «κρατούσε ενήμερο» ο στρατός, «θα κάνει αργότερα μια εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Η αντίσταση είναι παντού και είναι έτοιμη για την επόμενη σύγκρουση στην περίπτωση που η φασιστική κυβέρνηση και ο εγκληματικός της στρατός συνεχίσουν να επιτίθενται στον λαό μας, στη γη μας και στους ιερούς τόπους μας», είπε ο Ταρίκ Σάλμι, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Γκρεμισμένα παραπήγματα στην Τζενίν, μετά την επιδρομή – REUTERS/Raneen Sawafta

«Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει ό,τι κινείται», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τζενίν, Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής «ζουν σε κατάσταση πολέμου», λόγω των απανωτών επιδρομών.

«Αυτό που συμβαίνει στην Τζενίν και τον καταυλισμό της είναι μια σφαγή την οποία διαπράττει η κυβέρνηση κατοχής του Ισραήλ», κατήγγειλε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

Με τους σημερινούς θανάτους, ανεβαίνει σε 24 ο αριθμός των Παλαιστινίων, πολιτών ή μελών ένοπλων οργανώσεων, που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους σε βίαια επεισόδια με τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους.

Ενας παλαιστίνιος μαχητής ανάμεσα σε πολίτες, στην Τζενίν, μετά την επιδρομή των Ισραηλινών – REUTERS/Raneen Sawafta

Το 2022 ήταν η πιο φονική χρονιά για τη Δυτική Οχθη, με περισσότερους από 200 νεκρούς Παλαιστίνιους, μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα (2000-2005), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επειτα από σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022, ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Οχθη, κυρίως στην Τζενίν και τη Ναμπλούς, προπύργια ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...