456
Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων στην πόλη του Ουισκόνσιν | REUTERS/Brendan McDermid

Δύο νεκροί στην Κενόσα του Ουισκόνσιν από ένοπλο που πυροβόλησε διαδηλωτές

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 15:09
Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων στην πόλη του Ουισκόνσιν
|REUTERS/Brendan McDermid

Δύο νεκροί στην Κενόσα του Ουισκόνσιν από ένοπλο που πυροβόλησε διαδηλωτές

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 15:09

Τουλάχιστον δύο νεκροί είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, κατά τα οποία ένοπλος άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον βαρύ τραυματισμό ενός Αφροαμερικανού.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένα από τα θύματα πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα, μεσημέρι στην Ελλάδα) υπέκυψε και δεύτερο άτομο που είχε πυροβοληθεί στο στήθος.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν σκηνές χάους στους δρόμους της πόλης την ώρα των πυροβολισμών. Ενας άνδρας με γκρι τζάκετ και μαύρο παντελόνι και καπελάκι του μπέιζμπολ φορεμένο ανάποδα φαίνεται σε βίντεο να τρέχει κρατώντας ημιαυτόματο όπλο. Δευτερόλεπτα μετά ακούγονται πυροβολισμοί.

Ατομα που αυτοαποκαλούνται μέλη ένοπλης ομάδας (militia) περιπολούν στους δρόμους της Κενόσα. Δεν είναι όμως σαφές, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, αν ο ακόμη ασύλληπτος  ένοπλος ήταν μέλος κάποιας τέτοιας ομάδας που αποτελείται μόνο από λευκούς άνδρες.

Καταγράφηκαν ακόμη δεκάδες πυρκαγιές και βανδαλισμοί καταστημάτων, ενώ ζημιές υπέστησαν και πολλές κατοικίες. Κάποιοι κάτοικοι μιλούν μάλιστα και για «εισαγόμενους» διαδηλωτές από άλλες Πολιτείες που δεν διστάζουν να επιτεθούν σε ανθρώπους που ήθελαν απλώς να διαφυλάξουν την επιχείρησή τους.

Ηταν η τρίτη νύχτα διαδηλώσεων στην πόλη, παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και την περιπολία της Εθνοφρουράς, έπειτα από το περιστατικό με τον Τζέικομπ Μπλέικ που πυροβολήθηκε οκτώ φορές από αστυνομικούς

Ο 29χρονος άνδρας τραυματίστηκε βαρύτατα και, σχεδόν σίγουρα, θα μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω. Παρόντες και αυτόπτες μάρτυρες στο επεισόδιο οι γιοι του Μπλέικ, τριών, πέντε και οκτώ ετών.

Οι αστυνομικοί ήταν λευκοί και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα – μια τυπική εξέλιξη σε τόσο σοβαρές υποθέσεις.

Δύο Αμερικές σε σύγκρουση

Στην Κενόσα, μία ώρα με το αυτοκίνητο προς τα βόρεια του Σικάγου, μάχονται δύο Αμερικές που δεν μπορούν να συμβιβαστούν η μία με την άλλη, γράφει σε επιτόπιο ρεπορτάζ του ο Monde, που μεταφέρει εικόνες μιας χώρας τραγικά διαιρεμένης.

Ανθρωποι του κινήματος Black Lives Matter από την μία πλευρά, λευκοί οπαδοί του Τραμπ και της τάξης και (ένοπλης) ασφάλειας από την άλλη. Η μία πλευρά φοβάται την άλλη και ανησυχεί.

Στο σημείο του τραυματισμού του Μπλέικ, γράφει η γαλλική εφημερίδα, τίποτα δεν θυμίζει συμφιλίωση και ηρεμία. Ούτε κεριά, ούτε πολλά λουλούδια και σημειώματα, όπως βλέπουμε συνήθως. Αντίθετα, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και οι περίοικοι σε κατάσταση σοκ από όσα συνέβησαν την Κυριακή.

«Δεν χαίρομαι που καταστρέφονται κτίρια, αλλά τουλάχιστον ξαναχτίζονται. Η αστυνομία είναι φτιαγμένη για να σκοτώνει ανθρώπους σαν και εμάς», είπε Αφροαμερικανός διαδηλωτής, απηχώντας πολλούς άλλους. Στον αντίποδα, μια λευκή κάτοικος υπερασπίζεται και την αστυνομία (η οποία, όπως λέει, προσπάθησε να αφοπλίσει τον Μπλέικ που κρατούσε μαχαίρι) και φοβάται ότι, αν χάσει ο Τραμπ, «είμαστε όλοι χαμένοι».

Στη μέση, σε ρόλο ειροποιού η οικογένεια του Μπλέικ που καταδικάζει τα βίαια περιστατικά, αλλά πρωτίστως ζητεί αλλαγές. Φωνή βοώντος ωστόσο όταν και όπου μιλούν τα όπλα των αυτόκλητων υπερασπιστών της «τάξης», όπως συνέβη στην Κενόσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...