426
|

Δραματική προειδοποίηση Γώγου για τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 08:25

Δραματική προειδοποίηση Γώγου για τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 08:25

Την κρισιμότητα του εμβολιασμού του πληθυσμού, ακόμη και των παιδιών, για την τροπή που θα πάρει το νέο κύμα της πανδημίας, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. δεδομένου όπως είπε, ότι ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», προειδοποίησε ο κ. Γώγος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

Αντίστοιχα, τόνισε, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, αφού έτσι θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων.

«Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», ήταν η εκτίμηση του καθηγητή που στάθηκε επίσης στο πρόβλημα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», εκτίμησε ο κ. Γώγος για να προσθέσει:

«Εχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει επτά ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα».

Στις «κόκκινες» περιοχές, αν χρειαστεί, θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ, σημείωσε, επιμένοντας ότι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test».

Οσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ».

Ομοίως για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και κατά πόσο θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλους κλάδους πέραν των υγειονομικών, ο Χαράλαμπος Γώγος απάντησε λέγοντας με νόημα: «Η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.»

Αναφορικά εξάλλου με τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία», τόνισε.

Τέλος,  κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες της Τετάρτης από τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών στους δρόμους της Αθήνας, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, όμως υπάρχει μια Επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν, εκτιμώντας παράλληλα ότι σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον χθεσινό συγχρωτισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...