895
Με νέο look το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ |

Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ: μοντέρνο, «έξυπνο» και «πράσινο»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 13:50
Με νέο look το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ
|

Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ: μοντέρνο, «έξυπνο» και «πράσινο»

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 13:50

Οι δεκάδες χιλιάδες που αντικρίζουν καθημερινά καθ’ οδόν το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο «δαχτυλίδι» της λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική οδό, δεν μπορούν αντικειμενικά να γνωρίζουν τι «κρύβει» στο εσωτερικό του. Κυρίως, δεν μπορούν να γνωρίζουν το «extreme makeover», που συντελέστηκε τα τελευταία τρία χρόνια σε αυτό. Σύντομα, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο εξωτερικό του, με το κέλυφος να αποκτά νέα ενεργειακά κουφώματα, θα μπορούμε (οι διερχόμενοι) να καταλάβουμε ότι «κάτι έγινε» στο εμβληματικό κτίριο. Για να αντιληφθούμε, ωστόσο, το εύρος και το βάθος της ανακαίνισής του, θα πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ενδεχομένως έχουμε στο μυαλό μας ως «γραφεία» εταιρειών. Ακόμη και των πιο μεγάλων και εύρωστων.

Ο ΟΤΕ μετέτρεψε το Διοικητικό Μέγαρο σε ένα πρότυπο «πράσινο» κτίριο, που έρχεται από το μέλλον και σίγουρα ανταποκρίνεται στις πλέον προηγμένες απαιτήσεις του σήμερα, εκείνες που θέλουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο. Οι 4.200 εργαζόμενοι που τελικά θα εργάζονται σε αυτό, θα απολαμβάνουν (και οι περισσότεροι ήδη απολαμβάνουν) ένα περιβάλλον που περισσότερο θυμίζει μια σύγχρονη, «ζεστή» κατοικία, ένα καλαίσθητο καφέ/εστιατόριο ή τους κοινόχρηστους χώρους ενός design ξενοδοχείου. Σίγουρα, όμως, θα εργάζονται σε έναν χώρο που θα έχει λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard.

Το LEED είναι πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του WELL Building Standard, για το οποίο ο ΟΤΕ έχει ήδη λάβει προπιστοποίηση, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο και είναι: αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα. Μια σειρά από «έξυπνα» συστήματα μετρούν τις συνθήκες των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα, βεβαιώνοντας έτσι ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν πάντα τις καλύτερες συνθήκες.

Μείωση κόστους και κατανάλωσης ενέργειας

Το μεγάλο και σύνθετο αυτό έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και υλοποιείται από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate, με τη συνεργασία ομάδων ΙΤ, Τεχνολογίας, HR, Health & Safety, Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Finance και Φυσικής Ασφάλειας. Αφορά συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30, που αντιστοιχούν στο 80% του συνολικού project. Aναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει ενσωματώσει στη στρατηγική του ο Όμιλος ΟΤΕ, το νέο και «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh), νερού και εξόδων συντήρησης. Το νέο κτίριο θα εκλύει 1.122 τόνους CO2 λιγότερους, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025.

Έως την άνοιξη του 2024 θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων. Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα.

Ενίσχυση της συνεργασίας

Χωρίς να ανατρέπεται η κεντρική σχεδιαστική γραμμή, κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενεί. Φωτεινοί χώροι, με τη χρήση γήινων χρωμάτων και μοτίβων, φυτών εσωτερικού χώρου και καινοτόμων υλικών που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα, δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση στον εργαζόμενο και τον επισκέπτη.

Ο σχεδιασμός ενισχύει την ομαδικότητα και τη συνεργασία, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, πολιτική desk sharing και έμφαση στη δημιουργία Lounge Meeting Rooms, Meeting Booths, Informal Collaboration Areas κ.ά. Εξυπηρετείται έτσι η νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας – εφαρμόζεται η εκ περιτροπής τηλεργασία, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της κάθε μονάδας.

Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία δημιουργούν ένα «έξυπνο» (smart) περιβάλλον, που ενισχύει την παραγωγικότητα και την καινοτομία. Οι σταθεροί υπολογιστές (desk tops) έχουν ήδη αντικατασταθεί με laptop τελευταίας τεχνολογίας για τους εργαζομένους που στεγάζονται στο Διοικητικό Μέγαρο. Όλοι διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και πρόσβαση σε ψηφιακές εφαρμογές, που τους επιτρέπουν να εργάζονται από όποιο σημείο επιθυμούν, εντός κι εκτός εταιρείας, να πραγματοποιούν εύκολα ψηφιακές συναντήσεις, ενώ χάρη στη VoIP τηλεφωνία, οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές έχουν μεταφερθεί στους φορητούς υπολογιστές τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των εργαζόμενων, ενώ η συνεργασία μεταξύ ομάδων γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.

Ισότητα και πολυμορφία

Ακόμη, όμως, και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, υπάρχει η ανάγκη για αποσυμφόρηση, χαλάρωση ή και απομόνωση. Κάθε όροφος διαθέτει πλέον τα δικά του restorative rooms, που είναι χώροι με χαλαρή επίπλωση, για πιο ανεπίσημες συναντήσεις με τους συναδέλφους. Σε πολλούς ορόφους υπάρχουν τα Quiet Rooms, χώροι ατομικής χρήσης, για περισυλλογή και χαλάρωση. Επιπλέον, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, δημιουργήθηκαν τα lactation rooms, δίνοντας χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Όλοι οι χώροι του νέου, ανακαινισμένου Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ είναι προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...